Kaakchirurgie in Tanzania: een scholing in geduld

Hoe is het om als operatieassistent te werken in een land waar de meest basale medische voorzieningen schaars zijn? Heike Wörner, operatieassistent bij Meander MC Amersfoort en UMC Utrecht, deelt haar indrukwekkende ervaringen als vrijwilliger voor Stichting MKA-Tanzania. In het najaar van 2024 maakte ze haar tweede reis naar Tanzania, waar ze samen met een team van Nederlandse MKA-chirurgen en collega-operatieassistenten lokale zorgverleners hielp en opleidde. (foto: Marlies Tiebie)

Kaakchirurgie in Tanzania

Een uitdaging van formaat

In het artikel nemen we een kijkje in de dagelijkse praktijk van kaakchirurgische zorg in Tanzania. Heike beschrijft hoe het team werkt met beperkte middelen, improvisatievermogen en eindeloos geduld. Ze delen hun kennis met lokale collega's en gebruiken gedoneerde - soms versleten of gebrekkige - instrumenten om toch levensveranderende operaties uit te voeren bij patiënten met ernstige gezichtstumoren. "Pole, pole" (langzaam, langzaam) is het motto dat Heike meeneemt uit deze ervaring: "Maak je niet druk, het komt wel, niet haasten."

Meer dan geld alleen

De verhalen uit Tanzaniaanse operatiekamers laten zien dat ontwikkelingshulp meer is dan alleen financiële steun. Het gaat om kennisoverdracht, het delen van vaardigheden, en het bieden van structurele verbeteringen in de zorg. Stichting MKA-Tanzania zet zich in om kaakchirurgische zorg beschikbaar te maken voor alle Tanzanianen, één operatie en één training tegelijk.

Download hier het volledige artikel "Kaakchirurgie in Tanzania: Een scholing in geduld" »

Wil jij ook bijdragen?

Heb je na het lezen van dit artikel suggesties, ideeën of informatie waar het team verder mee kan? Of weet je misschien van bruikbaar kaakchirurgisch instrumentarium of apparatuur? Neem dan contact op met Heike (hm.worner@meandermc.nl), Petra (pa.meerwijk@meandermc.nl) of Marlies (m.tiebie@nwz.nl). Met het oog op circulaire economie is dit een mooie en welkome bijdrage aan hun vrijwilligersproject.


Meer inspirerende vakartikelen lezen?

Dit artikel is gepubliceerd in Operationeel, hét vakblad voor operatieassistenten dat meerdere keren per jaar aan alle LVO-leden wordt toegestuurd. Wil je vaker dit soort artikelen lezen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen in je vakgebied? Word dan lid van de LVO en profiteer direct van alle andere voordelen die het lidmaatschap biedt. Meld je hier aan als lid.