Op het 38e LVO Congres deelt Hanny Pijnenborg, gynaecoloog en expert op het gebied van baarmoederkanker, haar kennis over nieuwe ontwikkelingen in de behandeling. Ze bespreekt zowel de nieuwste chirurgische technieken als de rol van kunstmatige intelligentie bij het personaliseren van de zorg. Meld je nu aan voor het LVO Congres op 13 en 14 maart 2025 in Hilversum en profiteer nog van de vroegboekkorting!

Baarmoederkanker met poortwachtersklier en ENDORISK
Baarmoederkanker is de meest voorkomende kwaadaardige afwijking van de vrouwelijke geslachtsorganen in de westerse wereld. Standaardbehandeling bestaat uit verwijdering van baarmoeder en eierstokken. Verwijdering van lymfeklieren wordt volgens de Nederlandse richtlijn alleen geadviseerd bij vrouwen met graad 3 (niet-endometrioïde) type baarmoederkanker. Desondanks wordt deze ingreep bij slechts de helft van deze vrouwen uitgevoerd. Uitzaaiingen in de lymfeklieren, zogenaamde lymfeklieruitzaaiingen, is een belangrijke voorspeller voor overleving. Alleen door het wegnemen van lymfeklier(weefsel) en dit onder de microscoop bekijken, kan met zekerheid worden vastgesteld of er uitzaaiingen zijn. Wanneer uitzaaiingen in de lymfeklieren direct worden herkend en behandeld, kan 65% van de vrouwen worden genezen met aanvullende bestraling en/of chemotherapie. Echter, als deze uitzaaiingen niet worden herkend of behandeld zullen de meeste vrouwen (90-95%) overlijden aan de gevolgen hiervan.
Nadelen van lymfeklierverwijdering zijn: noodzaak tot verwijzing naar een gespecialiseerd centrum, langere operatieduur met grotere kans op complicaties en op de lange termijn lymfe-oedeem (20%).
Volgens de Nederlandse richtlijn wordt lymfeklierverwijdering alléén geadviseerd bij vrouwen die een verhoogd risico (graad 3) op lymfeklieruitzaaiingen hebben. Hoewel de kans bij graad 3 aanzienlijk hoger is op uitzaaiingen (20%), hebben vrouwen met een graad 1-2 tumor ook nog steeds een aanzienlijke kans op uitzaaiingen in de lymfeklieren (8-10%). De huidige risicoselectie leidt hiermee tot onderbehandeling bij graad 1-2, en overbehandeling bij graad 3. De poortwachtersklier-procedure is een nieuwe manier om lymfeklieruitzaaiingen op te sporen met minder bijwerkingen. Deze ingreep wordt toenemend uitgevoerd ook in Nederland, maar vraagt extra chirurgische training. Aanvullende uitleg over de ingreep en de uitdagingen zullen worden gedeeld. Voor de kliniek geldt dat de meeste vrouwen met baarmoederkanker (85%) geen lymfeklieruitzaaiingen hebben. Daarmee is er behoefte aan een verbeterde en persoonsgerichte risico-inschatting voor lymfeklieruitzaaiingen.
Binnen het Europese ENITEC-netwerk (European Network for Individualized Treatment in Endometrial Carcinoma) hebben we een model ontwikkeld om de kans op lymfeklieruitzaaiingen te voorspellen met behulp van vier aanvullende kleuringen op tumorweefsel en bloedwaarden (CA-125, trombocyten). Dit model voor persoonlijke risico-inschatting (ENDORISK) wordt vanaf 2025 in de kliniek gebruikt in oncologisch netwerk in Zuid-Oost-Nederland. Naar verwachting kan hiermee een meer persoonsgerichte behandeling worden ingezet die rekening houdt met het persoonlijke risico van de patiënte op uitzaaiingen, maar ook met conditie en wensen van de patiënte. Het ENDORISK-model is daarmee een praktische illustratie van hoe kunstmatige intelligentie tot concrete aanpassing in de zorg kan leiden.
Tijdens de presentatie zal achtergrondinformatie worden gegeven over baarmoederkanker, lymfeklieruitzaaiingen en de nieuwste ontwikkelingen zowel chirurgisch als middels kunstmatige intelligentie.
Over Hanny Pijnenborg
Hanny Pijnenborg is sinds 2004 werkzaam als gynaecoloog en richt zich op het personaliseren van de zorg voor vrouwen met baarmoederkanker. Hierbij komen alle aspecten aan bod vanuit de wensen en comorbiditeit van de patiënte, alsook de meest recente kennis en ontwikkelingen in de oncologische zorg. Hanny heeft vele lopende projecten, zowel in Nederland als internationaal.
LVO Congres 2025
Het LVO congres 2025 vindt plaats in het prachtige Gooiland in Hilversum. Het thema is ‘Bloed, zweet en tranen’. Vooraanstaande zorgprofessionals vertellen over de innovaties in hun vakgebied. Een super inspirerend evenement dat je niet mag missen; niet alleen interessant voor operatieassistenten, maar ook voor alle andere zorgprofessionals!

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over het LVO Congres 2025 vind je op onze evenementenpagina. Het volledige programma kun je alvast inzien op de speciale congreswebsite.
Meld je snel aan, profiteer nog van de vroegboekkorting, en reserveer 13 en 14 maart 2025 alvast in je agenda!