Op 14 en 15 november 2024 vinden de jaarlijkse Traumadagen weer plaats in de RAI Amsterdam. Het thema is ‘To Fix or Replace’. Centraal staan de vragen wanneer je letsel herstelt en onder welke omstandigheden je een prothese plaatst. Tientallen traumaspecialisten delen hun kennis en ervaring op dit gebied en informeren je over de nieuwste ontwikkelingen. Ook de LVO is aanwezig met boeiende sessies. Mis het niet, meld je aan en zorg dat je erbij bent!
Nationaal evenement
Tijdens het evenement komen jaarlijks tientallen traumachirurgen bijeen om kennis uit te wisselen, samenwerking te stimuleren en projecten te faciliteren. Vooraanstaande experts presenteren ‘State of the Art’-onderzoeken en technieken. Alle grote namen uit de trauma- en patiëntenzorg zijn vertegenwoordigd.
Inspirerend en interactief programma
De organisatie heeft weer een afwisselend en boeiend programma samengesteld, met onder andere battles, keynote lectures, discussies, vrije voordrachten en posters. Ook de LVO is beide dagen aanwezig met inspirerende parallelsessies in een eigen zaal.
Opening van eerdere Traumadagen door Minister Ernst Kuipers
Algemeen programma
De Traumadagen bieden een veelzijdig programma waarin de nieuwste ontwikkelingen binnen traumazorg en -onderzoek centraal staan.
Donderdag is gewijd aan actuele uitdagingen in de traumazorg, met inspirerende sessies over geavanceerde behandelingsstrategieën, casusbesprekingen en interactieve workshops. De dag wordt afgesloten met de sessie “Young, Ambitious and Abroad,” waarin jonge, internationale experts delen wat Nederland kan leren van hun ervaringen in Zwitserland, Australië en bij Xpert Clinics. Aansluitend volgt een diner en feest bij Strand Zuid, vlak naast het Forumcomplex.
Vrijdag ligt de focus op internationale ontwikkelingen en multidisciplinaire samenwerking binnen het vakgebied. Inzichten in innovaties en toekomstige trends worden gedeeld, wat deze dagen ideaal maakt om waardevolle kennis op te doen en te netwerken met collega’s uit binnen- en buitenland. De vrijdag sluit af met een Lagerhuisdebat onder leiding van Astrid Joosten, waar belangrijke thema’s zoals prothesiologie en traumacentra besproken worden, gevolgd door de indrukwekkende sessie “War and Humanitarian Surgery,” met verhalen over medische zorg in conflictgebieden zoals Gaza en Kabul.
Naast het wetenschappelijke programma is er natuurlijk ook ruim gelegenheid om sprekers en andere deelnemers informeel te ontmoeten.
Gevarieerde LVO-sessies
Ook dit jaar organiseert de LVO weer een aantal boeiende sessies, speciaal voor operatieassistenten.
Op donderdag 14 november opent de LVO van 11.10 tot 12.30 uur met de interactieve sessie “How Do I Do It,” waarbij ervaren specialisten hun technieken en benaderingen delen in uitdagende operaties. Steffie Klemann, orthopedisch chirurg bij het Zuyderland Medisch Centrum, begint met inzichten in schouderprotheses, gevolgd door Mark Altena van het OLVG die ingaat op wervelletselbehandelingen. Frank IJpma, traumachirurg bij het UMC Groningen, belicht complexe acetabulumprocedures, en Geertje Govaert deelt haar ervaringen en improvisaties in traumachirurgie in Kabul.
Op vrijdagochtend geeft Yordi Vermaat van Athletics Skills Model van 09.00 tot 10.00 uur een lezing over ‘Bewegen,’ gericht op innovatieve methoden om de bewegingsvaardigheid en revalidatie van patiënten te verbeteren.
Aansluitend biedt de LVO op vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur en van 11.30 tot 12.30 uur de gelegenheid om in het mobiele lab van STRYKER praktisch aan de slag te gaan. Deze hands-on ervaring geeft deelnemers de kans om nieuwe technieken en instrumenten van dichtbij te verkennen. Je kunt jezelf hiervoor aanmelden bij de LVO-stand.
Al deze LVO-sessies bieden operatieassistenten waardevolle praktijkinzichten en nieuwe perspectieven om direct in de operatiekamer toe te passen.
Nieuwste apparatuur
Industriële partners uit de traumazorg zijn tijdens het evenement ook ruimschoots vertegenwoordigd. Zij tonen de nieuwste apparatuur en vertellen over de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Enkele deelnemers zijn:
- DePuy Synthes
- Stryker Nederland
- Pro-Motion Medical
- Mathys Medical (Enovis)
- Arthrex
- BoneSupport
Organisatie
De organisatie is in handen van Stichting Traumatologie Nederland. Er wordt samengewerkt met een groot aantal wetenschappelijke partners, zoals:
- Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT)
- Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie (NVOT)
- Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO)
- Netwerk Traumarevalidatie Nederland
Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie kun je terecht op de congreswebsite. Je kunt ook bellen met 06-24195498 of een e-mail sturen naar stn@trauma.nl.
Meld je aan via de registratiepagina.
Graag zien we je op 14 en 15 november 2024, tot dan!