NVZ legt eisen naast zich neer, half maart landelijke stakingsacties

In september 2022 begonnen de onderhandelingen voor de cao ziekenhuizen. Vijf maanden later, op 21 februari 2023, ging de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet in op het ultimatum van NU'91 en de andere bonden. Dat betekent dat er acties komen. Personeel in ruim 50 ziekenhuizen zal half maart gaan staken, waarbij zij een zogenaamde zondagsdienst zullen draaien. Sluit jezelf ook aan: alleen samen kunnen we een vuist maken!

Binnenhof Den Haag met stakingsactie Witte Woede

NVZ legt ultimatum naast zich neer

Na zeven teleurstellende onderhandelingsrondes stelden NU'91 en de andere bonden de NVZ op 14 februari 2023 een ultimatum. In het ultimatum werd onder meer een loonsverhoging van 10% over 12 maanden geëist, met een bodem van €100. Andere eisen hadden betrekking op de onregelmatigheidsdiensten en de reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer.

De NVZ had tot 21 februari 2023 (12:00 uur) de tijd om te reageren. Voor het verstrijken van deze deadline liet de NVZ al weten niet mee te zullen gaan in de gestelde eisen. Uiteindelijk legde de NVZ het ultimatum inderdaad naast zich neer.

    Stopwatch met deadline

    Half maart landelijke staking

    Als reactie op het uitblijven van een fatsoenlijke cao voor de ruim 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland gaan de ziekenhuizen half maart over tot een landelijke staking. Ruim 50 ziekenhuizen in het hele land draaien dan een zogenaamde zondagdienst, waarbij de deuren worden gesloten voor niet-spoedeisende zorg.

    Vechten voor een eerlijke cao

    Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn: ‘Dat ziekenhuismedewerkers weer moeten vechten voor een fatsoenlijke cao vind ik onvoorstelbaar. De ziekenhuismedewerkers staan dag en nacht klaar voor de patiënt. Het minste wat je mag verwachten is dat de werkgever dan ook klaarstaat voor zijn werknemers. Maar de werknemers kunnen fluiten naar koopkrachtbehoud en meer zeggenschap over roosters. Nee, de werkgever wil juist meer flexibiliteit en korten op vergoedingen die ziekenhuismedewerkers ontvangen, zoals de verschoven dienst-toelage.’

    Inflatiecorrectie geen luxe maar noodzaak

    NU’91 bestuurder Stella Salden: ‘De zorgprofessionals zijn de fundering van onze ziekenhuizen. Ze hebben recht op een salaris dat past bij de zwaarte en verantwoordelijkheid van hun vak. Tien procent inflatiecorrectie in twaalf maanden is dan ook geen luxe, maar een noodzaak. Het is tijd voor een eerlijke cao.’

    Actiecomités in ruim vijftig ziekenhuizen

    In ruim vijftig ziekenhuizen zijn inmiddels actiecomités gevormd. De stakingsbereidheid is daarmee historisch hoog. De vakbonden verwachten dat het aantal actiecomités, en daarmee ook het aantal ziekenhuizen dat aansluit bij de landelijke staking, de komende weken verder toeneemt.

    Ook is het vrij uniek dat vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en werknemersorganisatie FBZ direct overgaan tot een landelijke ziekenhuisstaking.

    FBZ-onderhandelaar Rob Koster: ‘Ze hebben een goede cao gewoon keihard nodig. Zorgwerknemers kunnen alleen kwalitatief goede zorg leveren als ze goed worden betaald en onder goede werkomstandigheden hun werk kunnen doen. Bescherming tegen een te hoge werkdruk is dan ook essentieel. Voorkomen moet worden dat nog meer werknemers de zorg willen verlaten en de werkdruk nog verder toeneemt. Goede arbeidsvoorwaarden zijn dus belangrijker dan ooit.’

    Alleen samen kunnen we een vuist maken

    Actievoeren doe je niet alleen. Hoe meer mensen in actie komen, hoe groter de impact.

      Illustratie van vuisten tijdens protestactie

      In veel ziekenhuizen is al actiegevoerd met posters, spandoeken en het aanbieden van petities. Er hebben zelfs al een aantal demonstraties plaatsgevonden. Op haar website laat NU'91 zien welke acties je met een actiecomité kunt opzetten en waar je op moet letten. De volgende mogelijkheden worden genoemd:

      • Spandoeken, posters en pamfletten;
      • Een petitie starten;
      • Een demonstratieve actie en/of vergadering;
      • Demonstratie;
      • Werkonderbreking;
      • Opname- en/of intakestop;
      • Zondagsdienst;
      • Staking.

      Lees de informatie zorgvuldig, want aan sommige mogelijkheden kleven risico's. Wil je meer hierover weten, dan kun je het Actieboek van NU'91 downloaden. Ook kun je je vraag stellen via actie@nu91.nl

      Hoe organiseer je een actie?

      Voor sommigen zal actievoeren helemaal nieuw zijn, terwijl anderen nog onderdeel zijn geweest van de Witte Woede in 1989. We merken in ieder geval dat de actiebereidheid op dit moment ontzettend hoog is. Speciaal voor iedereen die actie wil voeren hieronder een aantal handige tips op een rij.

      Actieboek NU'91

      Om alle zorgprofessionals een steuntje in de rug te geven, heeft NU’91 een praktische handleiding opgesteld: het Actieboek NU'91 - Een praktische handleiding. Hierin lees je alles over hoe je verschillende acties kunt voorbereiden en uitvoeren.

      Opzetten van een actiecomité

      Is er in jouw ziekenhuis al een actiecomité? Het actiecomité is binnen de instelling de centrale plaats waar alle zaken rondom het cao-conflict worden gecoördineerd, zoals het organiseren van acties. In veel ziekenhuizen zijn al actiecomités gevormd. Is er in jouw ziekenhuis nog geen actiecomité? Neem dan het heft in eigen handen! In het actieboek lees je hoe je een actiecomité opricht. Meld je actiecomité aan via actie@nu91.nl

      Acties aanzeggen via draaiboekformulier

      Het is belangrijk om acties op de werkplek aan te zeggen bij NU’91. Het aanzeggen van een actie is een juridische procedure die erg belangrijk is om acties als werkonderbrekingen en stakingen goed te laten verlopen. Als je een actie op de werkplek aanzegt, ben je bovendien juridisch beschermd door NU’91. Het aanzeggen van een actie doe je door het Draaiboekformulier in te vullen. De juristen van NU’91 toetsen dit draaiboek en leggen het na akkoord voor aan je werkgever. Vervolgens krijg je een afschrift van aanzegging.

      Let op!
      Je dient acties uiterlijk vijf werkdagen vóór de actiedatum aan te zeggen bij NU’91.

      Actiemateriaal downloaden

      NU’91 heeft verschillende actiematerialen laten maken. Op aanvraag verstuurt NU'91 het materiaal naar jouw ziekenhuis. Er zijn stickers, A2- en A3-posters. Vul het aanvraagformulier op de actiepagina in om materiaal aan te vragen!

      Je kunt ook digitaal materiaal downloaden, inclusief actiemateriaal in de juiste formaten voor social media.

        Actiemateriaal van NU'91 met instagramafbeelding voor staking en protest

        Deel beeldmateriaal van de acties

        NU'91 en de LVO zijn benieuwd hoe jij en je collega’s in actie komen. Stuur vooral beeldmateriaal van acties naar ons door! Wij plaatsen deze dan op onze sociale media en website. Zo wordt jouw actie zichtbaar en inspireer je anderen. Je kunt je materiaal sturen naar actie@nu91.nl en content@lvo.nl

        Meer informatie

        Neem voor meer informatie contact op met:

        Andere belangrijke adressen

        Centraal e-mailadres

        Het centrale e-mailadres voor de acties is: ACTIE@NU91.NL

        Gebruik dit adres ook voor het aanzeggen van acties en het melden van activiteiten in het kader van de acties.

        Gegevens NU'91

        De contactgegevens van NU'91 zijn:

        Regionale contactpersonen NU'91

        Op regionaal niveau kun je contact opnemen met de volgende personen: