Brief aan Tweede Kamer betreft uitbreiding IC-capaciteit en opstart reguliere zorg

Momenteel wordt gesproken over de uitbreiding van de IC-capaciteit en het opstarten van de reguliere zorg. In een brief naar de Tweede Kamer heeft NU’91, samen met de beroepsverenigingen NVAM, BRV en de LVO, verzocht om bij de uitwerking hiervan vooral de specifieke beroepsorganisaties te betrekken. Denk hierbij aan de anesthesiemedewerkers, recovery verpleegkundigen en operatieassistenten.
 
"In de afgelopen periode is gebleken dat, door de enorme flexibiliteit, inzet en betrokkenheid van IC-verpleegkundigen en verschillende professionals als de anesthesie medewerkers, recovery verpleegkundigen, operatie assistenten en verpleegkundigen van reguliere afdelingen, het gelukt is om de IC-capaciteit tijdelijk te vergroten en zorg te verlenen aan de toestroom van COVID-19 patiënten. Dit was mede mogelijk omdat er geen reguliere en geplande zorg plaatsvond. Nu staat de zorg voor de uitdaging om naast de uitbreiding van de IC-capaciteit ook de reguliere zorg op te gaan starten. 
 
Wij zijn van mening dat de ervaringen die de verschillende beroepsgroepen hebben opgedaan in de praktijk de basis moeten vormen voor de wijze waarop de structurele en incidentele uitbreiding van het aantal IC-bedden - in relatie tot de gevolgen
voor bijvoorbeeld de druk op operatiekamers en het opstarten van de reguliere zorg - kan worden gerealiseerd.
 
Na consultering van de vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen, te weten de IC-verpleegkundigen, Spoed Eisende Hulp verpleegkundigen en de bij ons aangesloten relevante beroepsorganisaties; de Nederlandse vereniging van Anesthesiemedewerkers [NVAM] de landelijke vereniging van Operatie assistenten [LVO] en de beroepsorganisatie voor Recovery Verpleegkundigen [BRV], blijkt dat genoemde partijen zich op dit moment niet gehoord voelen in de lokale en landelijke discussie inzake de uitbreiding van de IC-capaciteit in combinatie met het opstarten van reguliere zorg. Ook hebben wij met alle partijen, die betrokken zijn geweest bij het operatieve proces, al nagedacht over mogelijke oplossingen."
 
Je kunt die brief hieronder bekijken/downloaden.