De LVO gaat samenwerken met zusterorganisatie AORN

 

AORN (Association of peri Operative Registered Nurses) is onze Amerikaanse zustervereniging. Zij bestaan reeds sinds 1949 en vertegenwoordigen de belangen van meer dan 160.000 verpleegkundigen die zich bezighouden met perioperatieve zorg. AORN is goed georganiseerd en heeft zo’n 41.000 leden. In Amerika is het beroep van operatieassistent onderverdeeld in verschillende functies. De functie van operatieassistent in Nederland is breder opgezet, omdat we al deze verschillende taken uitvoeren binnen dezelfde functie.

De missie van AORN is - net als die van de LVO - het bevorderen van veiligheid en het behalen van optimale resultaten voor patiënten die operatieve en andere invasieve procedures ondergaan door het bieden van praktijkondersteuning en professionele ontwikkelingsmogelijkheden voor PO-verpleegkundigen. AORN werkt samen met professionele en regelgevende organisaties, marktleiders en andere partners in de gezondheidszorg die de missie ondersteunen.

Als 's werelds grootste professionele vereniging voor PO-verpleegkundigen beschikt AORN over een professioneel bureau dat richtlijnen ontwikkelt. Hun uitgebreide assortiment aan AORN-richtlijnen heeft in Amerika ons beroep nog beter op de kaart gezet en geprofessionaliseerd. Het ondersteunt de scholing en leidt tot optimale resultaten in de zorg. Bij het ontwikkelen van deze richtlijnen wordt er altijd gebruikt gemaakt van uitgebreide evidence, waarbij ze kijken naar de praktische tools en implementatie.

Richtlijnen AORN

Hun jaarlijkse nationaal congres, AORN Global Surgical Conference & Expo (voorheen AORN Congress), wordt gezien als de grootste bijeenkomst van PO-professionals ter wereld. Het is tevens de grootste beurs voor chirurgische producten in de Verenigde Staten. De LVO was hier reeds meermaals vertegenwoordigd, waardoor we goede contacten hebben kunnen leggen. We hebben met hun gesproken over samenwerking, met als positief gevolg dat we de rechten van hun 'guidelines' mogen gebruiken tegen een redelijk bedrag. Dit zal niet met alle richtlijnen mogelijk zijn, aangezien hier soms andere wet- en regelgeving van toepassing is. Maar het heeft zeker een voordeel dat we van hun kennis en expertise gebruik kunnen maken. We beginnen klein en zijn reeds met het vertalen van de eerste richtlijn gestart: Het positioneren van de patiënt.

We hopen op deze manier (net als AORN) een geavanceerd pakket te ontwerpen, waarbij internationale kennis en kwaliteit wordt gedeeld. Hierbij denken we ook aan online implementatietools, die onze op bewijs gebaseerde richtlijnen kunnen omzetten in toegepaste praktijk. Dit kan met instructievideo's, casestudy's en andere hulpmiddelen. Onze gedeelde missie van veilige patiëntenzorg en optimale resultaten is onze basis. Op het LVO Congres in maart 2018 zal hier ook de nodige aandacht aan worden gegeven.

Nicole Dreessen