De Nederlandse OK Krant nummer 1 gemist?

In dit eerste nummer van het nieuwe jaar o.a. artikelen over foetale chirurgie,  big data (bio-informatica), Mercy Ships en REVEAL. 

Heb je een nummer van De Nederlandse OK Krant gemist? Geen probleem. Je kunt alle nummers teruglezen op onze website en op Issuu.

Levens redden in de baarmoeder

Een piepklein ballonnetje ter grootte van een korrel hagelslag inbrengen in de luchtpijp. Niet bij een baby, maar bij een ongeboren kind in de baarmoeder. Foetale therapie, het Radboudumc is er na vele jaren van voorbereiding klaar voor. Het ziekenhuis gaat honderd ingrepen per jaar doen om levens te redden.

Big data vertellen je of je beter wordt

Je krijgt medicijnen, maar ze werken niet. Hoe komt dat? Dankzij de computer kunnen we deze vraag steeds beter beantwoorden. Grote berekeningen aan informatie over DNA en eiwitten kunnen straks voorspellen welke behandeling een patiënt nodig heeft.

Licht en herstel te midden van duisternis en lijden

Met zijn ongelofelijke inzet, optimisme en vriendelijkheid bepaalt Mond-, Kaak en Aangezichtschirurg Gary Parker al meer dan dertig jaar het gezicht van de operatiekamers op de schepen van medische hulporganisatie Mercy Ships. Zijn dochter Carys groeide op aan boord en was afgelopen jaar stagiaire geestelijk verzorger. Een dubbelinterview met bevlogen Mercy Shippers.

Een helikoptervlucht door het lichaam

Stel je voor dat je Google Street View zou kunnen gebruiken om door het lichaam van een patiënt te navigeren. De beelden zijn snel, betrouwbaar en bijzonder scherp in elke richting en vanuit elke gewenste hoek. Alles stereoscopisch driedimensionaal. Het geeft u het cruciale inzicht om uw patiënten met nog meer vertrouwen te behandelen. Toekomstmuziek? Nee hoor! Vaatchirurg dr. Jan Heyligers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werkt er inmiddels al meer dan een jaar mee. De naam van deze bijzondere innovatie: REVEAL.

En verder:

  • Nieuws over de petitie erkenning beroep
  • Film & Win: kaarten voor EORNA 2019 in Den Haag
  • Zwaailichten en cadeaus voor de kinderafdeling
  • Voorzorgsmaatregel niet meer nodig bij onderzoek met contravloeistof
  • NVT: 90 patiënten met vuurwerkverwondingen 
  • Een extra hand aan de operatietafel
  • En nog veel meer