December-nummer Operationeel is uit

Deze week verschijnt het december-nummer van Operationeel, hét vakblad voor operatieassistenten. Op de cover Joop Vangangel (38), operatieassistent thorax-chirurgie bij het OLVG Oost in Amsterdam. Voor de liefde verruilde Joop zestien jaar geleden het Maastrichtse AZM – inmiddels Maastricht UMC+  – voor het Amsterdamse OLVG. Het het bevalt hem nog steeds goed in de hoofdstad. "Weer terug verhuizen naar Maastricht is nu geen optie. Mijn hele leven vindt al zestien jaar lang plaats in Amsterdam. Ik woon hier met mijn vriendin, mijn dochter Mirella van zes en mijn zoontje Etienne van vier. Ik heb het hier erg naar mijn zin." 

En verder onder andere:

Epifysiodese als behandeling voor overmatige lengtegroei
Kinderen met een extreem grote lichaamslengte kunnen op psychosociaal en praktisch, maar ook op somatisch gebied vervelende gevolgen ondervinden. Operatieve behandeling door middel van een percutane epifysiodese is in Nederland de enige gebruikte methode om een lengtereductie te bewerkstelligen.
 
Veroudering van de wervelkolom
Orthopedisch chirurg in opleiding Eva Jacobs onderzocht klinische en preklinische aspecten van osteoporotische wervelinzakkingsfracturen en degeneratieve wervelkolomdeformiteiten, oftewel ‘spinal aging’.
 
GS1 Healthcare Conference
Afgelopen november vond in de Indiase stad New Delhi de 36ste GS1 Healthcare Conference
plaats. Hennie Mulder en Alex van der Putten spraken er over gestandaardiseerde registratie van medische hulpmiddelen.
 
‘Een topbaan, ondanks de ellende die ik zie’
Deddy Kruize wilde als klein meisje al verpleegkundige worden en voor arme kinderen zorgen. Inmiddels werkt ze al jaren als vrijwilliger voor Mercy Ships, de laatste vier jaar als teamleider op de OK.
 
‘Alle OK-magazijnen samenbrengen was een hele uitdaging’
Toen Tim Schoonenberg in 2002 begon in het Amphia, had hij nooit kunnen bedenken dat hij
zo’n vijftien jaar later nauw betrokken zou zijn bij de grootschaligste logistieke operatie die het ziekenhuis ooit heeft ondergaan.
 
Conflict & oplossing
Een spandoek veroorzaakte ophef in een ziekenhuis. Onze mediator, voormalig operatieassistent Laura Haket-Becx, biedt een oplossing.
 
‘Pathologie laat de basis van alle ziektes zien’
Afgelopen november presenteerde Jan van den Tweel, emeritus hoogleraar pathologie,
zijn boek ‘De geschiedenis van de Utrechtse pathologie – ca. 1800-2020’.
 
De grote röntgen-quiz
Deze keer gaat de quiz gaat over botbreuken. Door; Dagmar Vos, traumachirurg, Amphia.
 
En nog veel meer nieuws en achtergrondartikelen in deze nieuwe Operationeel. Het blad ligt vanaf 20 december bij onze leden op de deurmat.