Enquête operatieassistenten rugklachten

Het is aannemelijk dat werken met een langdurig licht gebogen en/of gedraaide rug bij operatieassistenten tot rugpijn kan leiden. De vraag is nu of, en zo ja hoe, een exoskelet deze problemen zou kunnen verminderen. We hebben het dan niet over exoskeletten zoals deze ontwikkeld worden om het lopen te ondersteunen, maar over exoskeletten die de rug (en heup) ondersteunen.
 
Eind 2018 is een start gemaakt met het vijf jaar durende ‘wearable robotics’ onderzoeksprogramma, gefinancierd door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). In dit programma werken een aantal universiteiten samen om de techniek van actieve exoskeletten te verbeteren. Daarnaast zijn er drie toepassingsprojecten, waarvan er één gaat over het ondersteunen van de rug. Bij dit project, geleid door de afdeling Bewegingswetenschappen van de VU, is het ontwikkelen van exoskeletten voor ondersteuning van de rug van operatieassistenten en chirurgen als een van de doelstellingen geformuleerd.
 
Een afgevaardigde namens de LVO heeft plaats genomen in de zogeheten ‘gebruikerscommissie’.
 
Met dit onderzoek hoopt men op termijn eraan bij te dragen dat operatieassistenten hun werk gedurende vele jaren zonder lichamelijk klachten te kunnen uitvoeren.
 
Namens de werkgroep wil ik jullie vragen een korte vragenlijst in te vullen.
 
 
 
Bij voorbaat dank!
 
Vriendelijke groet,
 
Jeanine Stuart
Secretaris LVO