Minister reageert op petitie LVO en NVAM

Minister Bruins van Medische Zorg en Sport heeft gereageerd op de petitie van de LVO en NVAM over het tekort aan operatieassistenten en anesthesiemedewerkers en de erkenning van deze beroepen.

Vandaag (29 mei) vindt een Algemeen Overleg (AO) Zorg plaats in de Tweede Kamer, waarin ook de tekorten, de hoge werkdruk en de erkenning van beide beroepen wordt besproken. Wij zijn verheugd dat de problematiek binnen onze beroepsgroepen nu de aandacht krijgt van de politiek.

Het belangrijkste nieuws is dat de Minister het Zorginstituut Nederland heeft gevraagd te adviseren in hoeverre het beroep van operatieassistent als het beroep van anesthesiemedewerker voldoet aan de criteria die een wijziging van de Wet BIG rechtvaardigen. Op basis van dit advies zal de minister besluiten om al dan niet een voorstel te doen om operatieassistenten en anesthesiemedewerkers op te nemen in artikel 3 van de Wet BIG.

Op 2 april jl. hebben de NVAM en de LVO de petitie ‘Tekorten operatieassistenten en erkenning beroep’ aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie is door 4.165 operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en OK-professionals ondertekend.  

Je kunt de brief hieronder downloaden. Je vindt de brief ook op de site van de Rijksoverheid.