Net verschenen: OK Krant nummer 2 2019

In deze tweede editie van 2019 lees je de reactie van Minister Bruno Bruins (VWS) op de brief van de LVO over het tekort aan operatieassistenten en registratie in de Wet BIG.

Verder in nummer 2 artikelen over o.a. inkopen in de zorg na de de Brexit, vroegtijdige diagnose van de hersenziekte CAA, 3D-technologie in het UMC Utrecht en opening Amsterdam Skills Centre (ASC) Amsterdam umc.

Inkopen in de zorg: Wat verandert er na de Brexit?

29 maart 2019: de dag dat de Brexit officieel wordt. Of dit nu een no-deal Brexit of Brexit mét goede afspraken met de Europese Unie wordt; de Brexit zal voor veel Nederlandse organisaties de nodige gevolgen met zich meebrengen. Ook Nederlandse ziekenhuizen maken zich grote zorgen over de gevolgen van een Brexit.

Een hersenbloeding zonder het te weten: Biomakers moeten vroege herkenning hersenziekte CAA mogelijk maken

Bijna vijf miljoen euro voor drie onderzoeksprojecten om een bijna onzichtbare hersenziekte beter en vooral vroeger op te sporen. Marcel Verbeek gaat dat doen. Met biomarkers in lichaamsvocht. Omdat een vroegtijdige diagnose van de ziekte CAA op termijn misschien ook een behandeling mogelijk maakt.

UMC Utrecht werkt met 3D-technologie    

Het UMC Utrecht gebruikt als eerste ziekenhuis in de wereld een nieuwe technologie die voerdraden en catheters zichtbaar maakt met licht in plaats van met röntgenstraling. Sinds 2012 werken Philips en het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht samen aan de ontwikkeling van deze technologie en de eerste klinische resultaten zijn nu beschikbaar.

Amsterdam UMC opent hightech medisch trainingscentrum

Het Amsterdam Skills Centre (ASC) heeft zijn deuren geopend. Het trainingscentrum biedt medisch specialisten en andere zorgverleners van over de hele wereld een innovatieve leeromgeving met twaalf hightech operatiekamers, operatierobots, virtual reality simulatoren en onderwijsfaciliteiten.

En verder:  

  • Uitreiking Young Professional Award 2019
  • Meldpunt LVO ontvangt 63 meldingen over tekorten en werkdruk
  • LVO strijdt voor BIG-registratie
  • RFID technologie zorgt voor doorbraak chirurgisch instrumentarium
  • Radboudumc ontwerpt hulpmiddelen voor het tellen van gazen
  • En nog veel meer

Heb je een nummer van De Nederlandse OK Krant gemist? Geen probleem. Je kunt alle nummers teruglezen op onze website en op Issuu.