Net verschenen: OK Krant nummer 4 2019

De Nederlandse OK Krant nummer 4 is uit. De krant wordt verpreid naar alle OKC's in Nederland.

Nummer gemist? Je kunt ze online doorbladeren op Issuu.

In dit nieuwste nummer natuurlijk aandacht voor de petitie 'Tekort operatieassistenten en erkenning beroep' die de LVO samen met de NVAM op 2 april jl. heeft overhandigd aan de Tweede Kamer. Met de petitie willen beide beroepsverenigingen aandacht vragen van de politiek voor de huidige problematiek die speelt op de operatiekamers. Omdat ook het beroep anesthesiemedewerkers te maken heeft met veelal dezelfde problemen is besloten de handen ineen te staan.

En verder:  

- Multidisciplinaire Vaatdagen
Tijdens de Vaatdagen die 18 en 19 maart plaatsvonden waren zo'n honderd operatieassistenten aanwezig. Zij waren daar samen met meer dan 500 (vaat)chirurgen, (interventie)radiologen, internisten, (vaat)laboranten, röntgenlaboranten, verpleegkundig specialisten en physician assistants om alle nieuwtjes op het gebied van vaatlijden te horen. Een verslag.

- Bère Miesen: Een leven lang pionieren
Inmiddels werkt hij bijna 50 jaar in de psychogeriatrie. Alhoewel Bère Miesen (1946), bedenker van het Alzheimer Café al jaren met pensioen is, blijft hij zich actief en vol passie bezighouden met zijn vak. Begin april is zijn nieuwste boek uitgekomen bij Van Tricht Uitgeverij: Je suis dementie. Een serie minicolleges over de impact voor de persoon met dementie, de familie, verzorgenden, euthanasie en de media, afgewisseld met gedichten.

- NVPC deelt oproep minister Bruins over macro getextureerde en polyurethaan implantaten met plastisch chirurgen
De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) volgt het verzoek van minister Bruins van VWS om voorlopig geen macrogetextureerde en polyurethaan implantaten meer te plaatsen.

- Draag bewust
In Nederlandse ziekenhuizen is het heel normaal wanneer werknemers en soms zelfs patiënten en bezoekers een masker dragen, maar waarom doen we dat en wie beschermen we ermee?

- Een nieuwe start voor Samory
Het begon allemaal met kiespijn. Tegen de tijd dat Samory 25 jaar was, zat hij helemaal aan de grond. Een kleine ontsteking in zijn mond was uitgegroeid tot een pijnlijke tumor. Mercy Ships hielp hem.

- Borstreconstructie met eigen weefsel nu ook voor slanke vrouw
Als eerste ziekenhuis in Europa biedt Máxima Medisch Centrum (MMC) een borstreconstructie voor slanke vrouwen, waarbij lichaamseigen weefsel wordt gebruikt en minimale littekens achterblijven. Tot nu toe was deze groep vrouwen aangewezen op implantaten. Door een samenwerking tussen plastisch- en oncologisch chirurg is het nu mogelijk om de borst te reconstrueren met het vetvlies in de buik.  

- Nieuw samenwerkingsplatform freelance zorgverlening
Marlon Scheuer (50) en Héctor Medina (52) zijn sinds jaar en dag werkzaam als freelance anesthesiologen en organisatieadviseurs. Onlangs lanceerden zij een digitaal samenwerkingsplatform: digitalhospital.nl.   

- Weefsel meteen in de OK supersnel afkoelen
Om een biopt dat, voor bijvoorbeeld kankeronderzoek, is weggenomen bij een patiënt, zo snel mogelijk af te koelen, is nu nog vloeibare stikstof nodig. En dat mag de operatiekamer niet in. Gevolg: een omslachtige procedure die onnodige vertraging geeft. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu een apparaat ontwikkeld dat sneller werkt, beter is te regelen én dat veilig is voor gebruik in de operatiekamer. De onderzoekers publiceren hierover in ‘Scientifi c Reports’ van Nature. Het VUmc probeert de nieuwe koeler al uit.    

- Ziekenhuizen besparen met temporale infraroodthermometers
Ziekenhuizen kunnen al gauw 1,4 miljoen euro besparen door over te schakelen op temporale slagaderthermometers. Dat blijkt uit twee onafhankelijke studies. Ook blijkt comfort een belangrijk voordeel van deze manier van temperatuur meten.  

- 35ste GS1 Global Healthcare Conference
Drie dagen, 77 sprekers uit de hele wereld en ruim 400 congresbezoekers uit 49 landen. Noordwijk was in maart het toneel van de 35ste GS1 Global Healthcare Conference. Eén van de sprekers was Pieter Helmons van het Nederlandse St. Jansdal ziekenhuis Harderwijk. Hij choqueerde de zaal: ‘Jaarlijks worden 64.000 fouten bij medicatietoedieningen in een ziekenhuis met 340 bedden gemaakt. Helaas is dat vrijwel overal de dagelijkse realiteit.’  

En meer nieuws in deze 4e editie van De Nederlandse OK Krant.  

OK Krant nummer 4 2019 verscheen 19 april.