Net verschenen: OK Operationeel nummer 2 2018

In de vaste rubriek Onze OK kijken we mee met Pieter Buijsman. Pieter is allround operatieassistent en ergocoach in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Volgens Pieter is de succesformule van het Westfriesgasthuis het veilige leerklimaat. 'Leerlingen worden serieus genomen en er is voldoende ruimte om handelingen te mogen leren. De kennis die je hebt mag je inzetten. En dat geeft je het gevoel dat je meedoet,' zegt hij.

Pieter won de Young Professional Award, die werd uitgereikt op het afgelopen LVO Congres. Zijn scriptie ging over lawaai bij het inbrengen van een totale knieprothese en de invloed hiervan op het gehoor van de medewerkers op de OK. 'Mijn onderzoek was leuk en afwisselend om te doen,' vertelt Pieter. 'Eerst heb ik gemeten of het geluid tijdens een TKP-operatie gehoorbeschadiging kan veroorzaken. Dit blijkt inderdaad zo te zijn. Pieter zette een pilot op met  pluggers. Dat zijn die oordopjes die je veel bij festivals ziet. Hij wil nu met fabrikanten oordopjes ontwikkelen die geschikt zijn voor de OK.

In het artikel 'Lawaaipieken vragen om oordopjes' gaan we dieper in op lawaai bij totale knieprotheses. Welke instrumenten en apparaten zijn de boosdoeners en hoe is een pilot met universele ‘festivaloordopjes’ bevallen?

In OK Operationeel 2 vind je ook het verslag van de tweede dag van het LVO Congres 2018. Het thema ‘Over grenzen kijken’ leverde interessante gezichtspunten op. Deze tweede congresdag was voor een belangrijk deel gewijd aan werkomgeving en onderwijs. In lezingen met titels als ‘Grenzen overschrijden = van elkaar willen leren’, ‘De grenzen voor een veilig leerklimaat’ en ‘De onderstroom’ namen de sprekers ons mee naar de dagelijkse praktijk en de inhoudelijke kant van het vak.

En verder in dit nummer:

Isala telt met app Het Isala Zwolle heeft een app getest voor het tellen van OK-materiaal. ‘De app werkt superhandig en accuraat, en je krijgt een melding als iets niet compleet is.’  

Registratie DBIR steeds efficiënter Borstimplantaten registreren in het DBIR wordt steeds makkelijker en informatiever. Met dank aan universele codering en koppeling aan een wereldwijde database voor medische producten.

 

OK Operationeel 2 2018 verscheen 22 juni.