OK-Krant nummer 2 verschenen

OK-Krant nummer 2 is uit. 
 
In nummer vind je o.a. de volgende artikelen.
 
- In 2020 zeker 100.000 operaties uitgesteld
Operatiepersoneel slaat handen ineen: trainen en flexibel inzetten van zorgpersoneel noodzakelijk.
Chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recoveryverpleegkundigen in Nederland maken zich grote zorgen over het aantal patiënten dat op een operatie wacht. Ten minste 100.000 noodzakelijke, niet-spoedeisende operaties zijn in 2020 uitgesteld. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om KNO-ingrepen, maar ook knie-, heup- en galblaasoperaties.
 
- Stella Salden in gesprek met Diederik Gommers. Zonder verpleegkundigen en verzorgenden geen zorg
Als intensivist en voorzitter van de NVIC weet Diederik Gommers maar al te goed wat het belang is van verpleegkundigen en verzorgenden. De afgelopen maanden kwam hij vaak op tv om te spreken over corona. Meerdere malen benoemde hij dan het belang van deze beroepsgroep. Stella Salden is voorzitter van beroeps-organisatie NU’91 en vertegenwoordigt de belangen van zorg-professionals. Ook zij weet als geen ander hoe cruciaal de rol van zorgmedewerkers is. Met elkaar gaan ze in gesprek over de veranderingen die nodig zijn in dit vak en het belang van zorgverleners.
 
- Met geluidsgolven slagadervernauwing behandelen
UMC Utrecht test innovatieve therapie om slagadervernauwing in de lies te behandelen.
Door hoogfrequente geluidsgolven op een vernauwing – een plaque - in de slagader te richten, wordt die laagje voor laagje afgebroken. Dat is de theorie achter de Hifu-behandeling (High Intensity Focused Ultrasound). “De eerste patiënten met een slagadervernauwing in de lies zijn hiermee behandeld”, vertelt UMC Utrecht-vaatchirurg Stijn Hazenberg. “En de resultaten zijn bemoedigend.”
 
- UMC Utrecht opent innovatieve gerobotiseerde sterilisatieafdeling
Totaaloplossing voor gebouw, apparatuur, ICT en werkproces & organisatie is uniek in Europa.
Op 27 januari heeft UMC Utrecht een zeer innovatieve sterilisatieafdeling geopend. In een nieuwe ruimte is het proces volledig vernieuwd. De werkprocessen zijn geautomatiseerd; robots brengen de instrumenten(sets) naar de juiste werkplek of zorgen ervoor dat zij onder de juiste condities worden opgeslagen. Het sterilisatieproces is vernieuwd en de ergonomische werkomstandigheden zijn verbeterd.
 
En nog veel meer nieuws in OK-Krant nummer 2.
 
Nummer gemist? Je kunt de nummers online terugbladeren op Issuu.
 
De Nederlandse OK-Krant nummer 2 wordt 12  februari verspreid naar alle OK-afdelingen van ziekenhuizen en privéklinieken in Nederland. Je kunt de krant nu online lezen op Issuu.