OK Krant nummer 5 is uit!

OK Krant gemist? Je kunt ze teruglezen op Issuu.

In de OK Krant nummer 5 aandacht voor het EORNA Congres en de spectaculaire opening op donderdagavond. Van 16 tot en met 19 mei werd het EORNA Congres gehouden in Den Haag. EORNA (European Operating Room Nurses Association) is een samenwerkingsverband tussen de Europese beroepsverenigingen. De LVO (Landelijke Vereniging Operatieassistenten) maakt hier ook deel van uit. Het congres wordt tweejaarlijks gehouden. In 2017 was Griekenland het organiserende land, en dit jaar was Nederland gastland. 

En verder:

- Meekijken met Raoel Karijopawiro, operatieassistent op Curaçao
Raoel Karijopawiro (31) is operatieassistent op Curaçao. Hij werkt in het St. Elisabeth Hospital in Otrobanda, een wijk in Willemstad. Hoe is het om daar te werken? Maril Hageman van de LVO-commissie Onderwijs sprak met hem tijdens haar vakantie op het eiland.   

- Mediation op de OK
Conflicten horen bij het leven en zijn leerzaam. Soms lopen geschillen echter te hoog op en zien betrokkenen geen oplossing meer. Mediation kan dan een uitweg bieden. MfN-registermediator en voormalig operatieassistent Laura Haket-Becx schetst wat je van mediation kunt verwachten.  

- Mobiele CSA- unit voor MC Leeuwarden
Twee toonaangevende medische technologiebedrijven hebben hun krachten gebundeld om één van de grootste ziekenhuizen van Nederland te helpen tijdens een belangrijk renovatieproject.  

- Slapend dienstverband? Word wakker!
Twee jaar “ziek”. Een lange, vervelende en vaak uitzichtloze situatie voor de werknemer. Maar ook voor de werkgever! De werkgever wordt hierbij – na twee jaar ziekte van de medewerker - geconfronteerd met het betalen van de transitievergoeding. Tenminste, als de werkgever na deze periode de arbeidsovereenkomst met de werknemer wil ontbinden. Dat laatste ziet de werkgever daardoor vaak niet zitten. Maar daar is een oplossing voor bedacht! Welke? Dat lees je in de OK Krant nummer 5 2019.  

- Goed kunnen rekenen leidt tot het verbeteren van de medicatieveiligheid
Toen Dirk Megens (32 jaar uit Deursen) in 2013 gevraagd werd om het vak ‘Verpleegkundig Rekenen’ te gaan geven wensten veel van zijn collega’s hem succes. Dirk vertelt over zijn aanpak.  

- Oogziekenhuis Rotterdam voert als eerste ter wereld oogoperatie met behulp van robot uit
In Het Oogziekenhuis Rotterdam is voor het eerst ter wereld een oogoperatie met behulp van een operatierobot succesvol uitgevoerd.  

- 3D-beelden en 3D-printers maken accuratere kaakoperaties mogelijk
Dankzij 3D-beelden en 3D-geprinte mallen en implantaten, kunnen kaakoperaties accurater uitgevoerd worden. Dat concludeert technische geneeskundige Joep Kraeima van het Universitair Medisch Centrum Groningen.  

- Bijna alle vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker hebben nadien gezondheidsproblemen
Bijna alle vrouwen die zijn behandeld voor niet-uitgezaaide (‘vroege’) borstkanker hebben tot vijf jaar na diagnose last van gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De gezondheidsproblemen die in deze studie naar voren zijn gekomen, onderschrijven het belang van goede nazorg voor deze grote groep overlevenden.  

- Nieuwe operatiekamers Hoogeveen in gebruik
Na ruim een jaar van plannen en verbouwen, opereerden artsen van Treant op 6 mei de eerste patiënten in de nieuwe operatiekamers van ziekenhuislocatie Bethesda.  

En nog meer nieuws in de 5e editie van De Nederlandse OK Krant.

De OK Krant nummer 5 verscheen 24 mei 2019.