OK Krant nummer 6 is uit

OK Krant gemist? Je kunt ze teruglezen op Issuu.

In De Nederlandse OK Krant nummer 6 een verslag van de jaarlijkse Ambassadeursdag die plaatvond in het nieuwe pand van de firma Van Straten Medical in De Meern. Het thema was "Vernieuwend". 

De dag werd bezocht door oude, herintredende, nieuwe en potentiële ambassadeurs. Gedurende de ochtend werden zij op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen binnen de vereniging. LVO voorzitter Nicole Dreessen vertelde over de zaken die haar bureau passeren zoals richtlijnen, wetten en natuurlijk de tekorten.

Na een informatieve ochtend die tot veel gesprekstof leidde volgde een rondleiding door het nieuwe bedrijfspand van van Straten Medical. Dit gaf een mooi kijkje in de keuken van de instrumentenmakers en reparateurs. Het concept circulariteit en hierdoor duurzaam werken wordt door dit bedrijf hoog op de agenda gezet en hierover werd uitgebreid uitleg gegeven door sales manager Ron Op de Weegh. Eind vorig jaar tekende het bedrijf de Green Deal en verbond zich aan deze duurzame missie samen met 132 partijen uit de zorg, overheid en het bedrijfsleven.

En verder in dit nummer:  

Coloscopie bij een bijzondere patiënt
Column van Andreas Boender-Vaags, verpleegkundige in het OLVG Oost.  

De forensisch verpleegkundige
De thema’s die vandaag worden behandeld op de lesdag van de opleiding Forensische Verpleegkunde liegen er niet om: vrouwelijke genitale verminking en forensisch-medisch onderzoek bij zedenmisdrijven. Door de aanwezige studenten wordt nog druk gepraat over het huiswerk en de files van vanochtend. De luchtigheden die nu worden besproken, vormen een schril contrast met de lesstof die vandaag volgt. Zodra de les begint, worden al vrij snel heftige foto’s getoond. Het zijn beelden waarvan je hoopt dat je ze nooit live bij iemand hoeft te zien.  

Terugblik op het EORNA Congres  

'De neus' op bed drie
Column Don Roelofsen, Recovery verpleegkundige bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch  

Een compleet hospitaal in dertig minuten
Op 18 maart om kwart voor elf in de ochtend viel Nederland stil. De zinloze aanslag in sneltram 61 ontnam bijna iedereen de adem. Behalve bij de hulpverleners. Die kwamen - voor én achter de schermen - heel gericht en gedecideerd in actie. Bijvoorbeeld in het UMC Utrecht, waar in een mum van tijd het calamiteitenhospitaal paraat was. Marjolein de Raad-van Soest, Mendel van Griethuysen en Wim van den Hoeven blikken terug.  

Tijd voor cao-acties
Begin april zaten ze al aan tafel. Het was de start van de onderhandelingen tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden over een betere cao. Zes ronden en ruim drie maanden later ligt er nog steeds geen akkoord op tafel. De werkgevers willen niet aan de wensen van de medewerkers tegemoetkomen. Daarom vindt NU’91 - samen met de andere bonden in de zorg - het tijd voor actie.  

Chirurg Roumer geëerd met 25e gouden legpenning 
Chirurg dr. Rudi Roumen van Máxima MC heeft een gouden legpenning in ontvangst genomen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Dit vanwege zijn wetenschappelijke verdiensten op het gebied van borstkankerchirurgie en het buikwandpijnsyndroom ACNES en liespijn. De gouden legpenning wordt zelden uitgereikt, sinds 1975 kregen slechts 25 chirurgen deze onderscheiding.  

Man, minerva en marine
Column Martijn Möllers, algemeen chirurg bij Heelkunde Friesland Groep met als aandachtsgebieden gastro-intestinale chirurgie, oncologische chirurgie en traumatologie.   -

NVEC Congres weer vol innovaties 
Op 18 april was de LVO weer aanwezig op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie (NVEC) in de Beurs van Berlage. Deze prachtige locatie vormt sinds enkele jaren het decor voor een congres over de nieuwste endoscopische innovaties. Het is een inspirerend evenement door het samenkomen van de disciplines chirurgie, urologie, gynaecologie, thoraxchirurgie, kinderchirurgie en operatieassistenten. Thema dit jaar was ‘Innovate to perform’.