OK-Krant nummer 9 is uit

Op de cover operatieassistent Joyce van der Meijden en haar chirurg dr. Sabrine Maaskant. Zij kregen het eerste exemplaar van het themanummer Operationeel over borstkanker uitgereikt van operatieassistent en LVO-bestuurslid Hennie Mulder en Menno Goossen, hoofdredacteur Operationeel.
 
Joyce kreeg dit jaar zelf te horen dat ze borstkanker had. Ze ging niet bij de pakken neerzitten en stelde zelf
haar operatieteam onder leiding dr. Maaskant-Braat samen. In het themanummer van Operationeel lees je een uitgebreid interview met Joyce. Gelukkig slaagde de ingreep en is Joyce ‘schoon’. Uiteraard blijft ze nog wel onder controle.
 
En verder in dit nummer:
 
ETZ-verpleegkundigen bundelen hun expertise
Afdelingsverpleegkundigen merken soms dat het opeens slechter gaat met kwetsbare (oudere) patiënten met multiproblematiek. Zij kunnen voortaan in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) een beroep doen op de ‘Consultatief Intensive care Verpleegkundige’ (CIV). ‘Door op het juiste moment de juiste kennis in te zetten, bieden we betere patiëntenzorg.’
 
Meer expertise nodig voor mensen met langdurig bewustzijnsstoornis
Bijna tachtig procent van de mensen met een niet-responsief waaksyndroom (voorheen ‘vegetatieve toestand’ genoemd) krijgt bij ontslag uit het ziekenhuis geen juiste beschrijving van de diagnose mee. Bovendien kreeg bijna niemand van hen gespecialiseerde neurorevalidatie aangeboden, terwijl staken van de levensverlengende behandeling regelmatig voorkomt. Dat schrijft Willemijn van Erp, specialist ouderengeneeskunde in het Radboudumc, met haar Nederlandse en Belgische collega’s in Annals of Neurology.
 
Plastisch chirurgen lanceren eerste nationale kennisagenda
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft de eerste nationale kennisagenda gelanceerd. Hiermee agenderen de plastisch chirurgen de tien meest urgente zorgvragen uit het vakgebied waar de komende vijf jaar onderzoek naar moet worden gedaan. De NVPC hoopt met de kennisagenda samenwerking in wetenschappelijk onderzoek van plastisch chirurgen te stimuleren, en op deze wijze gerichte subsidies aan te kunnen vragen voor onderzoeken die de patiënt de meeste ‘winst’ bieden.
 
Informatie over nieuwe donorwet voor veel Nederlanders te ingewikkeld
Op 1 juli 2020 wordt in Nederland de nieuwe donorwet ingevoerd. De essentie van deze wet is dat als je niet zelf actief een keuze vastlegt, je automatisch wordt geregistreerd in het donorregister, onder de noemer ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet geregistreerd of ze hun organen en weefsels willen afstaan na het overlijden. Het Nivel onderzocht wat de aandachtspunten zijn bij communicatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (ruim één op de drie Nederlanders).
 
Agressie in níet normaal en hoort nooit bij het werk van zorgprofessionals
Thuiskomen met een blauw oog, gekneusde ribben of een gebroken neus. Een cliënt die zijn bloed op de muur heeft gesmeerd nadat hij zich heeft gesneden. Iemand die je probeert te wurgen of je meerdere keren steekt met een mes of pen. Angst voor je ongeboren kind nadat er in je buik is gestompt. Voortdurend rondlopen met hartkloppingen vanwege angst- en stressklachten. Of het vernederende gevoel van iemand die jou recht in je gezicht spuugt. Om over het mentale aspect nog maar te zwijgen. Binnen de GGZ is een posttraumatische stressstoornis namelijk steeds vaker aan de orde. Uit onderzoek* van NU’91 blijkt dat 84 procent van haar leden uit de GGZ te maken heeft met agressie op de werkvloer.
 
Column
Het kunstgebit, door Andreas Boender-Vaags. Andreas is verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam op de afdeling MDL, waar hij regelmatig wordt geconfronteerd met grootstedelijke problematiek.
 
En nog veel meer in deze nieuwe operationeel.