OK Operationeel nummer 3 is uit

In de vaste rubriek Onze OK kijken we mee met Ali Kaplan van het AMC in Amsterdam. Ali heeft een combibaan. Hij werkt als operatieassistent op de afdeling Cardiothoracale chirurgie en als verpleegkundige op de afdeling Algemene chirurgie. Vorig jaar september is hij afgestudeerd aan de HBO-V Technische stroom. De combibaan bevalt Ali goed. Op de OK komt vooral zijn verpleegkundige ervaring van pas. Op de afdeling is juist zijn technische kennis heel handig.   

Verder in OKO 3 2017: 

 • Gazen tellen gebeurt nog te weinig
  De winnaars van de Young Professional Award 2017 deden onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van de compleetheidscontroles in Nederlandse OK’s. Hun conclusie is dat regels en protocollen voor het tellen van gazen, instrumenten, hechtnaalden en disposables na een operatie tot verbeteringen hebben  geleid, maar dat het nog altijd beter kan.
 • Betrouwbare OK-planning
  Multidisciplinaire teams die in de preoperatieve fase samen aan de OK-planning werken zorgen ervoor dat deze betrouwbaarder en efficiënter wordt.
 • Scholing inzichtelijk
  Operatieassistenten in het HagaZiekenhuis kunnen op vaardigheidskaarten eenvoudig zien wat hun scholingsbehoefte is. De resultaten na een jaar zijn veelbelovend.
 • Zelflerende OK-apparatuur
  Het AMC implementeert apparaten die steeds secuurder de status van de patiënt in de gaten houden. Dankzij slimme software kunnen ze zichzelf verbeteren.

  OK Operationeel verscheen 15 september 2017.