Operationeel 1 2021 is uit!

Er is weer een nieuwe Operationeel uit. Op de cover van dit eerste nummer van 2021 operatieassistent Mike Thijssing. Mike (30) is een drukbezette operatieassistent. Hij werkt als zzp’er, volgt een opleiding elektrotechniek, verbouwt zijn huis en is actief binnen de LVO.
 
Wat Mike zo mooi aan het beroep van operatieassistent?
‘Mijn werk is een grote uitdaging. De ontwikkelingen staan nooit stil en ik ben echt benieuwd naar alle veranderingen. Het is een en al afwisseling. Ik vind het ook heel leuk om tijdens de operatie mee te denken met de specialist. We zijn tijdens een operatie één hecht team. De chirurg is weliswaar eindverantwoordelijk, maar iedereen gebruikt zijn kennis en ervaring.’
 
En verder in dit nummer:
 
De Groene OK
Hoogleraar innovatieve chirurgie Jeroen Meijerink pleit vanuit het Radboudumc voor een efficiënte en duurzame OK. ‘De tijd dringt’, waarschuwt hij. In het Landelijk Netwerk Groene OK werken ziekenhuizen, OK-professionals en industrie hard aan een groene werkomgeving.
 
Lambotte, grondlegger van de osteosynthese
Medisch duizendpoot Albin Lambotte introduceerde technieken voor zowel uitwendige fixatie als inwendige schroeven en platen. Hij kan worden gezien als de vader van de hedendaagse orthopedie.
 
Casus: tattoo met een probleem 
Een 35-jarige man met chronische buikpijn kan door de pijn zijn werk als tatoeëerder niet goed doen. Merkwaardigerwijze zit het triggerpoint precies ter hoogte van de trekker van een getatoeëerd pistool.
 
Mannen aan tafel
We zien steeds meer mannen in opleidingen tot operatieassistent komen. In het UMC Utrecht is inmiddels tien procent man. Zes van hen stellen zich voor.
 
Saxenburgh heeft nieuw CSA
Het Saxenburg Medisch Centrum zit in een nieuw gebouw en heeft daarmee een nieuw centraal sterilisatiemagazijn voor drie disciplines. Er is veel over nagedacht, maar dat loont de moeite.
 
Dokter Media publiceert boek
Artsen Lester du Perron en Tijs Stehmann lezen geregeld misleidende koppen bij berichten over medisch-wetenschappelijk onderzoek. In hun boek nuanceren zij de berichtgeving. Wij geven een inkijkje.
 
En nog veel meer nieuws.
 
Operationeel nummer 3 is 26 maart 2021 verstuurd naar alle LVO-leden en naar de OK-afdelingen van alle ziekenhuizen en privéklinieken in Nederland.