Operationeel nummer 3 van 2022 weer in de bus

 
Operationeel, hét vakblad voor alle operatieassistenten van Nederland, ligt weer in de bus bij alle leden van de LVO. In de derde editie van 2022 hebben we weer een aantal interessante onderwerpen.


OK-collega uitgelicht

Linda Marquez Cisneros (39) houdt veel ballen in de lucht. Ze werkt dertig uur per week als operatieassistent, dagcoördinator en ergocoach in het MCL, runt een gezin en is actief in de LVO. ‘Ik zet me graag in voor de erkenning van ons beroep.’

Weer geen zicht op Wet BIG

De LVO heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM) een brief naar hun leden gestuurd, waarin ze hun bezorgdheid uiten over hun toekomst. De beroepsorganisaties betreuren het dat minister Kuipers van VWS een beslissing over opname van OK-professionals in de Wet BIG opnieuw uitstelt.

Update: inmiddels heeft de minister besloten dat operatieassistenten niet onder de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) gaan vallen.

Relatie spierkwaliteit en postoperatieve complicaties

Tot nu toe waren voor een borstreconstructie in Nederland grofweg twee opties: een reconstructie met implantaten of met een vrije lap. Aan beide varianten kleven nadelen. Een tussenoptie was daarom wenselijk. In de BREAST-trial werd gekeken naar de mogelijkheden van lipofilling, maar is het ook veilig en effectief om zo een volledige borst te maken?

Innovatie in het oog

Blindheid ontstaat vaak door schade aan de laag cellen die de binnenkant van het hoornvlies bekleden, het endotheel. De remedie is een transplantatie met donorcellen. Helaas is er een groot tekort aan hoornvlies-donoren. Oogchirurg Ruth Lapid-Gortzak werkt mee aan een oplossing: endotheel gemaakt van kunststof.

Geboortefotografie op de OK

Fotografen Auke van de Kerkhof en Marieke Jager fotograferen geboortes. Ze doen dit niet alleen bij mensen thuis, maar ook op operatiekamers. Om op een OK te kunnen fotograferen hebben ze een speciaal keurmerk Geboortefotografie.

Baarmoeder, het onbegrepen orgaan

Biografie van de baarmoeder. Het ingenieuze orgaan dat vaak niet begrepen wordt. Dit is de titel van het boek dat gynaecoloog Marlies Bongers en publiciste Corien van Zweden schreven. Zij proberen meer duidelijkheid te geven over dit onbegrepen orgaan. Bij ons lees je alvast de inleiding en een interessante casus.

Operationeel ook ontvangen?

Operationeel is gratis voor alle leden van de LVO. Het blad wordt vijf keer per jaar thuisbezorgd.

Ben je geen lid? Geen nood, je kunt dit dit exemplaar voor €12,50 bestellen via operationeel@lvo.nl.

Nog beter is natuurlijk om gewoon lid te worden van de LVO via lidmaatschap@lvo.nl. Je ontvangt dan elke editie van Operationeel gratis in de brievenbus. Bovendien heb je als lid nog veel meer voordelen, zoals:

  • Gratis registratie in het Kwaliteitsregister
  • Gratis een exemplaar van het beroepsprofiel
  • Korting op scholingen en congressen
  • Individuele belangenbehartiging bij problemen met je werkgever
  • Voordelig duolidmaatschap van NU’91 (vakbond voor de verpleging en verzorging)

Twijfel niet, en meld je aan; we zien je graag als nieuw lid van onze vereniging!