Vakblad Operationeel verschijnt in nieuw jasje

Het vakblad Operationeel (voorheen OK Operationeel) heeft een nieuw jasje. Nummer 3 en 4 zijn samengevoegd tot een extra dik nummer, dat rond 14 december bij alle LVO-leden op de mat ligt.

In de rubriek 'OK-specialist uitgelicht' vertelt Angelique over haar werk als vakcoördinator op de operatiekamer traumatologie, kinderorthopedie en orthopedie in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven. 

Na haar leerlingentijd besefte Angelique dat ze de traumatologie en de orthopedie het leukste vond. 'Toen er een plekje vrij kwam bij de orthopedie vroegen ze mij deze plek in te vullen. Ik ben er dus als het ware ingerold,' vertelt ze. Vooral de diversiteit en de afwisseling spreken haar aan. 'We hebben een uitgebreid arsenaal aan orthopedische operaties bij kinderen. We gebruiken veel osteosynthesemateriaal bij de kinderen: pennen, platen en schroeven, fixateur externe en combinaties daarvan. De kinderorthopedie heeft daardoor veel raakvlakken met de traumatologie.'

In dit december-nummer uiteraard veel aandacht voor de tekorten.

Grote zorgen om tekort aantal operatieassistenten
De LVO maakt zich grote zorgen over de erkenning en de werkdruk van operatieassistenten, evenals over het tekort aan beroepskrachten. Daarom is de LVO druk bezig om het tij te keren met onder meer een petitie en een meldpunt. We willen de petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Er is haast bij.

En verder in dit nummer:

Orgaandonatie na euthanasie
Een vreselijk fietsongeluk veranderde op slag het leven van Ben Damhuis en Annewiep Bloem. Revalidatie bracht Ben niet de kwaliteit van leven die hij minimaal wilde. Ben koos voor euthanasie. Als geregistreerd donor wilde hij graag zijn organen doneren. Een zéér bijzondere uitnameprocedure werd opgestart in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

Compartimentsyndroom na hamstringruptuur
Hamstringblessures worden frequent gezien op de SEH en in de huisartsenpraktijk, met name bij actieve sporters zoals voetballers. Dat een – in opzet – rustig middagje waterfietsen kan leiden tot een ernstig stretch-type hamstringtrauma, blijkt uit de navolgende casus.

De complexe invoering van het Landelijk Implantaten Register
Het Landelijk Implantaten Register belooft betere zorg. Momenteel wordt een aantal programma’s ingevoerd die hiermee nauw samenhangen. Dat maakt de implementatie behoorlijk complex. Wat moet allemaal nog gebeuren en wat is al bereikt?

Snomed: uniforme vaktaal voor zorgverleners
‘Longontsteking door pneumokokken’, ‘pneumokokkenpneumonie’ of ‘pneumonie door pneumokokken’: dankzij Snomed begrijpen ook computers dat hiermee steeds hetzelfde wordt bedoeld. En op den duur wordt met deze enorme verzameling medische en verpleegkundige termen dezelfde taal gesproken in bijvoorbeeld multidisciplinair overleg, OK-verslag en ontslagbrief.

Oorlog in de operatiekamer
‘Oorlog in de operatiekamer’ is het verhaal van eerste luitenant Maaike Hoogewoning (1981), die twee keer als operatieassistent in een militair ziekenhuis in de Afghaanse stad Kandahar werkzaam was. Ze vertelt over wat er gebeurt in dat ziekenhuis tijdens haar uitzending.

Missie Tanzania-Dokters van de Wereld
In ontwikkelingslanden komen ernstige brandwonden bij kinderen vaak voor. Er is uiteraard geen gespecialiseerde brandwondenzorg, zoals we die in Nederland kennen. Preventie is veel belangrijker dan de gezondheidszorg. Een team van Dokters van de Wereld reisde afgelopen juni naar Tanzania om brandwondenslachtoffers te helpen.