Vers van de pers: OK-Krant nummer 1 2020

De LVO en De Nederlandse OK-Krant steunen het vuurwerkmanifest. De aangesloten organisaties vinden dat vuurwerk uitsluitend in handen moet zijn van professionals. Er vallen te veel slachtoffers. Volgens de laatste cijfers van het expertisecentrum voor ongevallenpreventie Veiligheid NL is het aantal vuurwerkslachtoffers voor het tweede jaar op rij gestegen. Bijna 1.300 mensen raakten gewond, waarvan de helft een omstander was. Dat moet anders, vinden ook de LVO en De Nederlandse OK-Krant.
 
Verder in deze editie:
 
GS1 Healthcare Conference
Afgelopen november vond in de Indiase stad New Delhi de 36ste GS1 Healthcare Conference plaats. Hennie Mulder van het Máxima Medisch Centrum en Alex van der Putten van het Radboudumc spraken er over gestandaardiseerde registratie van medische hulpmiddelen.
 
Standaarden zijn de toekomst
Manager inkoop en supply chain Alex van der Putten sprak tijdens de GS1 Healthcare Conference over zijn ziekenhuis van de toekomst. In dat ziekenhuis zijn processen optimaal ingericht, zijn systemen op de juiste wijze gekoppeld en worden GS1-standaarden gebruikt. Alles met het doel veiligheid van zorg te verhogen en kosten te verlagen.
 
Ziekenhuizen manen leveranciers tot actie om producten juist te coderen
Veel ziekenhuizen werken aan een waterdicht registratiesysteem voor implantaten en andere medische hulpmiddelen. Helaas kunnen ze nog altijd niet blindvaren op de barcodes. Hennie Mulder, operatieassistent in het Máxima MC en voorzitter Gs1 Kennisgroep Traceerbaarheid in de zorg, sprak erover tijdens de 36ste GS1 Healthcare Conference: ‘Zonder goede UDI kunnen we niet aan de wetgeving voldoen. De patiënt is de dupe. Dat wil toch niemand? Leveranciers weten al een paar jaar dat dit eraan zit te komen. Ze moeten dit nu écht snel voor elkaar krijgen.’
 
En verder:
 
Column Andreas Boender-Vaags, verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam op de afdeling MDL: 'Ook buiten het ziekenhuis ben je altijd verpleegkundige'.