Vers van de pers: OK Krant nummer 3

 De Nederlandse OK Krant nummer 3 is uit. Heb je 'm gemist? Hij staat nu ook online op Issuu.

In dit nieuwste nummer:

Een interview met de nieuwe voorzitter van de LVO, Nicole Dreessen. Nicole is Ger Creemers opgevolgd als voorzitter van de LVO. Zij is teamleider chirurgie bij Zuyderland MC en al jaren bestuurslid Beroepsbelang Kwaliteit en Veiligheid. Nicole maakt zich o.a. sterk voor de erkenning van het beroep van operatieassistent.

En verder in OK Krant nummer 3:

- Een bloemlezing van de klachten die zijn binnengekomen op het LVO Meldpunt Tekorten.
Sinds oktober 2018 is het Meldpunt Tekorten Operatieassistenten actief. Dit door de LVO opgezette platform heeft als doel te inventariseren welke gevolgen de tekorten aan operatieassistenten hebben.  

- Gynaecologische operaties met robot in MMC
In het nieuwe operatiecomplex van Máxima Medisch Centrum (MMC) opereren gynaecologen vanaf nu patiënten met behulp van de operatierobot. MMC is het eerste ziekenhuis in de regio Zuidoost-Brabant dat operaties met de robot uitvoert. Naast urologische en maagdarmoperaties worden er nu ook gynaecologische operaties met deze techniek uitgevoerd. Belangrijk uitgangspunt hierbij is verdere ontwikkeling van de robottechniek in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).  

- De doorsneesystematiek pensioenen
Wie het nieuws een beetje volgt kan het niet ontgaan zijn: minister Koolmees van SZW wil het pensioen aanpassen. Een van de punten die hij wil afschaffing is de doorsnee-systematiek. Maar wat is dat eigenlijk de doorsneesystematiek?  

- De LVO investeert in de toekomst
Een grote groep operatieassistenten in opleiding, uit geheel Nederland, bezocht dinsdag 12 Maart het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven voor de jaarlijkse Studentendag van de LVO. Een verslag.  

- Schakeltjes in levens van mensen
Geert en Janneke Smilde bezochten jaren terug de Anastasis in hun woonplaats Vlissingen. Toen wisten ze het: als Geert met pensioen is, gaan we vrijwilligerswerk doen. En zo geschiedde. Eerst bij organisaties als Jeugd met een Opdracht en Operatie Mobilisatie en afgelopen jaar ruim drie maanden bij Mercy Ships op de Africa Mercy. We vroegen hen naar hun ervaringen.  

- Een laatste wens
Voor terminaal zieke patiënten wordt het wereldje om hen heen steeds kleiner. Steeds meer speelt het leven zich af tussen vier muren. Door immobiliteit zijn ze aan huis, het hospice of een zorginstelling gekluisterd. Het is – hard gezegd – wachten op het einde dat nadert. Hoe mooi is het dan als je heel even weg kunt uit die situatie? De vrijwilligers van Stichting Wens Ambulance zetten zich hier dagelijks belangeloos voor in. Samen zorgen ze ervoor dat een allerlaatste wens alsnog kan uitkomen.  

- 'Studenten mogen nooit uit het oog verliezen dat ze met mensen te maken hebben'
Vincent Moolenaar (31) is van oorsprong verpleegkundige, maar inmiddels werkzaam als docent HBO-V bij Hogeschool Inholland. Om de lesstof voor zijn studenten inzichtelijker te maken, ontwikkelt hij lesvideo’s. In de onlangs uitgebrachte video ‘Uitgekookte vragen’ voor het vak basisverpleegkunde behandelt hij de chirurgische patiënt. De video werd gemaakt in samenwerking met het VUmc en de Amstel Academie. 

De Nederlandse OK Krant 3 verscheen 21 maart 2019.