Vers van de pers: OK Operationeel nummer 1 2018

In dit eerste nummer van dit jaar kijken we in onze vaste rubriek Onze OK mee met Jeltsje Kootstra. Jeltsje werkt als operatieassistent en specialismeoudste trauma in het Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Het Tjongerschans is een vrij klein ziekenhuis, waar iedereen elkaar persoonlijk kent, vertelt Jeltsje. Het ziekenhuis heeft zes OK’s en nog een OK voor dagopnames in Sportstad, het stadion van SC Heerenveen.

In Sportstad worden artroscopieën en pijnbehandelingen gedaan. Patiënten kunnen daar zowel narcose als spinale anesthesie krijgen. De materialen worden gesteriliseerd in het ziekenhuis en per koerier naar de OK in het stadion gebracht. Vuil materiaal gaat per koerier weer terug. Er is een verkoever in Sportstad. Omdat er maar op één OK wordt gewerkt, is er alle tijd en aandacht voor de patiënten.

Het hele interview met Jeltsje kun je lezen in OK Operationeel.

En verder in dit nummer:

- Wie was Percivall Pott?
De invloedrijke achttiendeeeuwse chirurg Percivall Pott beschreef als een van de eersten medische aandoeningen. Hij stond ook bekend om zijn aandacht voor de patiënt.

- Lenscondensatie verminderen
Wat helpt het best tegen lenscondensatie bij laparoscopische chirurgie: een voorverwarmde optiek of anticondensdoekjes? Het Raboudumc deed een vergelijkend onderzoek.

- Operatieassistent in Zwitserland (deel II)
Thomas Kerres bleef zich verwonderen als operatieassistent in Zwitserland. In dit tweede deel vertelt hij over de verrassende werkwijze op Zwitserse OK’s.

Het verslag van het LVO Congres 2018 laat nog even op zich wachten. Dat verschijnt in het eerstvolgende nummer van OK Operationeel.

OK Operationeel 1 2018 verscheen 13 april 2018.