Vers van de pers: Operationeel nummer 1 2019

Vandaag valt weer een nieuwe Operationeel bij onze leden op de deurmat. Ook wordt het blad vespreid op alle OK-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen, particuliere klinieken en opleidingscentra.

Op de cover OK Specialist Astrid van der Meer-Breeveld. Zij is ‘moeder-overste’ operatieassistenten bij de Nederlandse Obesitas Kliniek West, locatie Antoniushove in Leidschendam. In de vaste rubriek 'OK Specialist uitgelicht' vertelt zij  over hoe zij operatieassistent is geworden, over haar specialisme als operatieassistent bij bariatrische ingrepen en wat zij merkt van de tekorten.

Verder in dit nummer:

Meldpunt LVO ontvangt 69 meldingen
Sinds oktober 2018 is het Meldpunt Tekorten Operatieassistenten actief. Dit door de LVO opgezette platform heeft als doel te inventariseren welke gevolgen de tekorten aan operatieassistenten hebben.  

Minisymposium ‘Samen naar de toekomst’
Op de Dag van de Operatieassistent organiseerde de LVO het minisymposium ‘Samen naar de toekomst’ bij Hotel Van der Valk in Duiven. Tijdens de Dag van de operatieassistent werd ook de Young Professional Award uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie. Genomineerd waren: Dian de Wit met haar scriptie over allround tijdens de dienst en Tess Ris-van Bodegraven met haar scriptie over werken met een opdekplein. Tess Ris-van Bodegraven bleek de gelukkige winnaar en ontving de award uit handen van Ron op de Weegh van de firma van Straten Medical.

Gazen tellen
Dankzij multidisciplinaire samenwerking heeft het Radboudumc meer overzicht gecreëerd bij het tellen van gazen.

Casus
Bij een jonge mannelijke patiënt met een diepveneuze trombose werd een dubbel aangelegde vena cava inferior aangetroffen.

Kurt Semm
De medische wereld moest erg wennen aan zijn aanpak. Gelukkig bleef gynaecoloog Kurt Semm geloven in de laparoscopische chirurgie.

Operatieassistent op Curaçao
Raoel Karijopawiro (31) werkt in het St. Elisabeth Hospital in Otrobanda op Curaçao. ‘Specialismedeskundigen hebben we hier niet echt.’

De strijd tegen wegwerpplastic
Het personeel van HMC Haaglanden strijdt tegen plasticverspilling in de koffiekamer.

Mediation op de OK
Conflicten kunnen overal plaatsvinden. Als betrokkenen geen oplossing meer zien, kan mediation een uitweg bieden. Ook op de OK.

 

Operationeel nummer 1 2019 verscheen 29 maart.