Verschenen: OK Krant nummer 7

In deze zevende editie van De Nederlandse OK Krant lees je o.a. over het Spaarne Gasthuis dat een speciaal spreekuur opent voor muzikanten. Er is namelijk veel behoefte aan medische zorg voor musici waarbij de zorgverlener beschikt over kennis van en ervaring met muziekgeneeskunde. Op dit spreekuur kunnen muzikanten terecht voor alle lichamelijke klachten en blessures die worden veroorzaakt door musiceren of die invloed hebben op het musiceren. Uniek aan dit spreekuur is dat er een multidisciplinair team van specialisten die tot de top van hun vakgebied (hand, pols, schouder) horen, samenwerkt. Dit betekent dat je als muzikant geholpen wordt door iemand met specifieke kennis van je blessure en die tegelijkertijd weet welke gevolgen dat heeft voor het beoefenen van je beroep/hobby.  

Nummer gemist? Je kunt ze teruglezen op Issuu.

En verder in dit nummer:  

Stervensfase
Column van Andreas Boender-Vaags, verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam op de afdeling MDL.

Studie Innovatieve schouderprothese veelbelovend
Vorig jaar startte Alward van Ruiten, orthopeed bij Treant, met zijn deelname aan de studie ‘Stemless Shoulder System’. Een studie waarbij een nieuw type schouderprothese wordt geplaatst, in plaats van het huidige ontwerp. Bijna twintig patiënten kregen het afgelopen jaar bij Treant het nieuwe soort schouderprothese geplaatst.

Vliegangst
Column Pieter Poortman, algemeen, oncologisch en gastro-intestinaal chirurg in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend

Cardiologen Treant plaatsen eerste minisensors in longslagader
Op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen plaatsten cardiologen van Treant Zorggroep in juli voor het eerst minisensors in de longslagaders van patiënten met ernstig chronisch hartfalen. Dankzij deze zogenoemde CardioMEMS kunnen cardiologen en verpleegkundige specialisten op afstand zien hoe het met patiënten gaat en kunnen zij eerder ingrijpen om klachten en ziekenhuisopnames te voorkomen.

100.000ste chirurgische behandeling voor Mercy Ships 
Terwijl Mercy Ships nog maar kortgeleden haar 40-jarig bestaan vierde, dient de volgende mijlpaal zich al weer aan: op 16 mei 2019 vond de 100.000ste chirurgische behandeling plaats. De Australische plastisch chirurg David Chong voerde deze behandeling uit op baby Aissata, 7 maanden oud, die geholpen werd aan haar gespleten lip.  

Nieuw circulair gebouw voor Van Straten Medical
Het duurzame gebouw aan de Rijnzathe in De Meern biedt niet alleen huisvesting aan Van Straten Medical maar ook aan de Centrale Sterilisatie van CSA Services en GREENCYCL, een onderneming die zich inzet voor het duurzaam beheren van instrumentarium. Gebouwd vanuit een visie, dat de Circulaire Economie een onmiskenbare rol zal spelen. Een economie waarin we bijdragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en hergebruik van onze grondstoffen.

En nog veel meer OK-nieuws in deze nieuwe OK Krant.

OK Krant nummer 7 verscheen 30 augustus.