Verschenen: OK Krant nummer 7

In deze zevende editie van De Nederlandse OK Krant lees je o.a. over het Spaarne Gasthuis dat een speciaal spreekuur opent voor muzikanten. Er is namelijk veel behoefte aan medische zorg voor musici waarbij de zorgverlener beschikt over kennis van en ervaring met muziekgeneeskunde. Op dit spreekuur kunnen muzikanten terecht voor alle lichamelijke klachten en blessures die worden veroorzaakt door musiceren of die invloed hebben op het musiceren. Uniek aan dit spreekuur is dat er een multidisciplinair team van specialisten die tot de top van hun vakgebied (hand, pols, schouder) horen, samenwerkt. Dit betekent dat je als muzikant geholpen wordt door iemand met specifieke kennis van je blessure en die tegelijkertijd weet welke gevolgen dat heeft voor het beoefenen van je beroep/hobby.  

Nummer gemist? Je kunt ze teruglezen op Issuu.

Ook een uitgebreid artikel over:

Nieuw circulair gebouw voor Van Straten Medical
Nieuw circulair gebouw Van Straten MedicalHet duurzame gebouw aan de Rijnzathe in De Meern biedt niet alleen huisvesting aan Van Straten Medical maar ook aan de Centrale Sterilisatie van CSA Services en GREENCYCL, een onderneming die zich inzet voor het duurzaam beheren van instrumentarium. Gebouwd vanuit een visie, dat de Circulaire Economie een onmiskenbare rol zal spelen. Een economie waarin we bijdragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en hergebruik van onze grondstoffen.

>> Circulair Instrumentbeheer
De circulaire herverwerking van medisch instrumentarium staat centraal bij Van Straten Medical. Dit geldt ook voor disposable instrumentarium, dat verspilling en hoge afvalkosten met zich meebrengt. Dit instrumentarium wordt in de nieuwe faciliteit gedesinfecteerd en omgesmolten om als grondstof opnieuw in te zetten voor het maken van medische producten. Het nieuwe gebouw is specifiek gebouwd om deze circulaire faciliteiten optimaal te kunnen bewerkstelligen. Naast het circulair herverwerken van RVS disposable en niet disposable instrumentarium zijn er ook mogelijkheden voor het herverwerken van andere materialen waaronder het blauwe inpakpapier van instrumentnetten. Hiervoor wordt nog gezocht naar ziekenhuizen die willen participeren in een ‘trial’. Dit papier kan onder druk en temperatuur worden geperst naar blokken. Deze blokken kunnen worden gebruikt als grondstof voor het maken van diverse producten.  

>> Onderzoek
Onderzoek op het gebied van circulariteit en duurzaamheid is van groot belang, met name op materiaalkundig gebied en op de processen. Een circulaire economie stimuleert per definitie innovatie op het gebied van hergebruik van materiaal, componenten en producten. Maar we zijn er nog lang niet. Tim Horeman en Bart van Straten richten zich vanuit een onderzoekslijn ‘circulariteit & sustainable surgery’ aan de TU Delft op de technologische mogelijkheden van circulariteit voor een duurzame zorg. Het uiteindelijke doel is om te onderzoeken of we alle materialen, die worden gebruikt in ziekenhuizen, kunnen gaan hergebruiken in plaats van weg te gooien. Circulair ontwerp moet ervoor zorgen dat instrumenten gemakkelijker te demonteren is en materialen volledig teruggewonnen kunnen worden voor hergebruik of recycling.  

Op vrijdag 2 november 2019 presenteren Tim en Bart op het WFHSS, Wereldsterilisatie Congres, World Forum Den Haag, de voortschrijdende onderzoeksresultaten rondom het circulair (her)gebruik van chirurgisch instrumentarium.  

>> Visie op de toekomst
Circulair Instrumentbeheer bereiken we niet alleen. Eén van de grootste inspiratiebronnen voor Van Straten Medical blijken de gebruikers, de medewerkers op de OK en CSA, de technische staf van het ziekenhuis, de medisch specialisten en de onderzoekers. Het is een voorrecht, dat wij in Nederland mogen pionieren op het gebied van circulariteit en daarmee anderen wereldwijd kunnen inspireren en motiveren.

En verder in dit nummer:  

Stervensfase
Column van Andreas Boender-Vaags, verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam op de afdeling MDL.

Studie Innovatieve schouderprothese veelbelovend
Vorig jaar startte Alward van Ruiten, orthopeed bij Treant, met zijn deelname aan de studie ‘Stemless Shoulder System’. Een studie waarbij een nieuw type schouderprothese wordt geplaatst, in plaats van het huidige ontwerp. Bijna twintig patiënten kregen het afgelopen jaar bij Treant het nieuwe soort schouderprothese geplaatst.

Vliegangst
Column Pieter Poortman, algemeen, oncologisch en gastro-intestinaal chirurg in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend

Cardiologen Treant plaatsen eerste minisensors in longslagader
Op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen plaatsten cardiologen van Treant Zorggroep in juli voor het eerst minisensors in de longslagaders van patiënten met ernstig chronisch hartfalen. Dankzij deze zogenoemde CardioMEMS kunnen cardiologen en verpleegkundige specialisten op afstand zien hoe het met patiënten gaat en kunnen zij eerder ingrijpen om klachten en ziekenhuisopnames te voorkomen.

100.000ste chirurgische behandeling voor Mercy Ships 
Terwijl Mercy Ships nog maar kortgeleden haar 40-jarig bestaan vierde, dient de volgende mijlpaal zich al weer aan: op 16 mei 2019 vond de 100.000ste chirurgische behandeling plaats. De Australische plastisch chirurg David Chong voerde deze behandeling uit op baby Aissata, 7 maanden oud, die geholpen werd aan haar gespleten lip.  

En nog veel meer OK-nieuws in deze nieuwe OK Krant.

OK Krant nummer 7 verscheen 30 augustus.