Verschenen: OK-Krant nummer 7 2020

De Nederlandse OK-Krant nummer 7 verscheen 13 juli en is verstuurd naar alle OK-afdelingen van ziekenhuizen en privéklinieken.
 
Zorgprofessionals overwegen zorg te verlaten door gebrek aan steun vanuit politiek
Verpleegkundigen en verzorgenden zijn teleurgesteld in de politiek als het gaat om de waardering van hun vak. Ze hebben het gevoel dat ze niet serieus worden genomen, voelen zich hierdoor machteloos en vinden dat het salaris niet in verhouding staat tot het werk dat zij doen. Een deel overweegt hierdoor zelfs om (eerder) te stoppen met hun huidige baan. Dat blijkt uit een ledenpeiling van NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.
 
En verder o.a.:
 
De verhalen achter de pakken
Al wekenlang bepaalt COVID-19 het nieuws. In alle media komt dit onderwerp terug en nog nooit eerder was de zorgprofessional zo zichtbaar. Van de gehandicaptenzorg tot aan de psychiatrie: iedereen vecht tegen dezelfde onzichtbare vijand. In alle gevallen gebeurt dat gekleed in verhullende pakken met gezichtsbedekkende mondmaskers voor. Ineens is iedereen onherkenbaar, een vreemde gewaarwording voor de buitenwereld. Wie zijn de personen in de pakken? En wat zijn hun verhalen?
 
Intergraal kankercentrum Nederland
'Verbetering nodig bij sarcomen'
Bij de behandeling van kanker van de weke delen is verbetering nodig: bij een op de drie patiënten is niet de juiste expertise betrokken bij de behandeling. Dit blijkt uit het rapport ‘Sarcomenzorg in Nederland’ dat Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in samenwerking met experts en patiënten uitbrengt. Sarcomen zijn zeldzame, kwaadaardige tumoren van bot of weke delen. Expertisecentra zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van deze kankers, maar zij worden niet altijd betrokken bij de zorg voor patiënten.
 
Erkenning voor combinatieopleiding HBO-V en Operatieassistent
Afgelopen maand ontving de Amstel Academie van het Amsterdam UMC een CZO erkenning voor de opleiding waarmee hbo-verpleegkunde studenten in twee jaar ook het diploma Operatieassistent (OA) kunnen halen. De Verpleegkunde studenten kiezen bij de HvA voor de minor Operatieassistent tijdens hun derde hbo-jaar. De OA-opleiders verzorgen de werk- en responsiecolleges.
 
Hoog overlijdensrisico Coronapatiënten na operatie
Patiënten die besmet zijn met corona hebben na een operatie een ernstig verhoogd risico op overlijden. Om die reden is het verstandig om bij een eventuele tweede corona-uitbraak alle patiënten vóór een operatie te testen op corona. Dit blijkt uit onderzoek van het internationale chirurgennetwerk COVIDSurg Collaborative waar een aantal Nederlandse ziekenhuizen deel van uit maken. De onderzoeksresultaten verschenen in The Lancet.
 
En nog veel meer nieuws.
 
Nummer gemist? Je kunt de OK-Krant online nalezen op Issuu.
Wekelijks op de hoogte blijven van al het OK-nieuws? Download onze LVO App. App Store | Google Play Store