Verschenen: OK Krant nummer 8

In de achtste editie van De Nederlandse OK-Krant aandacht voor het rapport Benchmark Ziekenhuizen 2019. Het rapport stelt dat duurzaam herstel algemene ziekenhuizen uit blijft. Nederlandse algemene ziekenhuizen scoorden in 2018 gemiddeld een 7,4 voor hun financiële gezondheid. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 7,1 van een jaar eerder. Ondanks deze kleine verbetering is het gevreesde zorginfarct niet afgewend. Het operationele resultaat stond onverminderd onder druk.  

En verder in deze editie:

Spinozapremie voor Yvette van Kooyk
Hoogleraar Yvette van Kooyk is dit jaar één van de laureaten die een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro ontvangen van NWO. Van Kooyk ontvangt de premie voor haar baanbrekende werk aan de rol van suikermoleculen in de immunologie.   

Lancering bouw eerste citizen science game van Europa tegen kanker
Op 7 oktober tijdens het 9e Games for Health Europe Congres was de lancering van een nieuw citizen science project: UNMASK. Voorzitter Jurriaan van Rijswijk van Games for Health Europe en oprichter en voorzitter Bernhard van Oranje van Stichting Lymph&Co gaven tijdens dit congres een presentatie. Gamers helpen de onderzoekers van Stichting Lymph&Co in de strijd tegen lymfklierkanker. Deze game is het eerste spel van Europa in de strijd tegen kanker. Bovendien is het ook het eerste spel wereldwijd tegen lymfklierkanker.

Waarom die gedrevenheid voor e-learning?
Wie en wat is OK-Learning en wie zijn de “poppetjes” achter de schermen? Een gesprek met Cherida Louz, zelf operatieassistent en e-learning expert, en een van de oprichters van OK Learning. OK Learning is een modulair, praktijkgericht, herkenbaar en flexibel e-learning model. De e-learning modules prikkelen om kennis op te frissen en om te voldoen aan de kwaliteitseisen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Met de app reikt de kennis die je nodig hebt als operatieassistent tot in de operatiekamer zelf. Neem een kijkje op hun website: https://www.oklearning.nl  

De nieuwe richtlijn medische hulpmiddelen
Een interview met Lucia Nistal Coelho, QA/RA bij Van Straten Medical Het leidt al een aantal jaar tot grote onrust onder medisch personeel en aanbieders van producten: de transfer van de Medical Device Directive (MDD) naar de Medical Device Regulation (MDR). Veel producten worden ingedeeld naar een hogere risicoklasse, waaronder ook het algemene chirurgische instrumentarium. Deze productgroep gaat van klasse I naar klasse Ir, waarbij een aangewezen organisatie (een zgn. notified body) een CE-certificaat af zal geven. Nu geeft een notified body alleen een CE-certificaat af bij hogere risicoklassen producten zoals disposables of implantaten.

Lady Kantje - hechte vriendschap stond zorg nooit in de weg
Maaike Kant zou dit jaar 36 zijn geworden. Lady Kant – zoals vader Joost haar liefkozend noemde – werd geboren met een meervoudige handicap. Bijna achttien jaar lang volgde er dag in dag uit intensieve zorg. Deze werd vol liefde gegeven door haar ouders. Later werden zij hierin onder andere ondersteund door Joan van der Putten, persoonlijk begeleidster bij Cello. De band die je als verzorgende opbouwt door intensieve zorgverlening, kan soms in een korte tijd heel erg sterk worden. Zo ook bij de toen tweeëntwintigjarige Joan en de driejarige Maaike. Wat begon als iets heel kleins, groeide uit tot iets heel bijzonders. Maar ook tussen moeder Yvonne en Joan ontstond een mooie, hechte vriendschap die ook na het overlijden van Maaike bleef bestaan.  

Zes regionale ziekenhuizen stoppen met keurmerken
Per 1 oktober zijn zes regionale ziekenhuizen gestopt met het voeren van keurmerken. De keurmerken zeggen steeds minder over de kwaliteit van zorg, terwijl ze wel tijd en vaak geld kosten om ze aan te vragen. Die kunnen de artsen en verpleegkundigen beter aan directe zorg voor patiënten besteden. De kwaliteit van zorg blijft natuurlijk even belangrijk en wordt regelmatig getoetst. De ziekenhuizen die samen stoppen, zijn: Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn, St Jansdal uit Harderwijk, Meander Medisch Centrum uit Amersfoort, Rivierenland uit Tiel, Tergooi uit Hilversum en Blaricum en het UMC Utrecht.  

Zorg in het perspectief van de cliënt
Onze gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld. Toch kraakt ons zorgstelsel - de manier waarop we het organiseren - in zijn voegen. Het kan nieuwe ontwikkelingen nauwelijks bijbenen als het gaat om technologie, economie, wetenschap en het individu.Zo verandert de rol van de consument snel, nu deze steeds meer zelf de regie neemt. Met behulp van de nieuwste technologie wordt hij steeds meer producent van zijn eigen zorg. Daarmee is het tijdperk van de prosument aangebroken.

En natuurlijk onze columns:
Andreas Boender-Vaags, verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam op de afdeling MDL, schrijft dit keer over Kunstnagels.
En de column van Don Roelofsen, Recovery verpleegkundige bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch, gaat over 'Doek het spandoek op!'

En nog veel meer in deze achtste OK-Krant.  

 

OK-Krant-8-2019_1200x630.jpg