Verschenen: OK-Krant nummer 8 2020

De Nederlandse OK-Krant verscheen 14 augustus en is gestuurd naar alle OK-afdelingen van ziekenhuizen en privéklinieken in Nederland.

Bonusregeling zorgmedewerkers nog in voorbereiding
De overheid werkt deze zomer aan een bonusregeling voor zorgmedewerkers. ‘Tijdens de afgelopen maanden is tijdens de Corona-pandemie een uitzonderlijke prestatie geleverd door de mensen in de zorg’, zo stelt het kabinet in een update over de regeling aan de Kamer.  Het blijkt voor VWS echter geen eenvoudige opgaaf om vast te stellen hoe deze bonus bij de juiste mensen terecht kan komen. Dit heeft tot gevolg dat de uitkering van de bonus langer op zich laat wachten dan aanvankelijk gedacht. De komende weken werkt het ministerie van VWS de regeling nader uit. Naar verwachting opent het aanvraagloket in oktober. Het is dan aan de zorginstellingen om door te geven voor hoeveel zorgprofessionals ze de bonus aanvragen.
 
Goede resultaten levertransplantatie na euthanasie
Een lever die wordt gedoneerd na euthanasie laat zich net zo goed transplanteren als een lever die wordt gedoneerd na een ‘gewoon’ sterfgeval, zo blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Marjolein van Reeven, verbonden aan de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC.
 
MRI-screening effectief en levensreddend bij risico op borstkanker
MRI-screening kan kosteneffectief sterfte verminderen bij vrouwen met een risico van 20 procent of meer om in hun leven borstkanker te krijgen, bij voorbeeld omdat borstkanker vaker in de familie voorkomt. Dit blijkt uit de kosten-baten analyse van de FaMRIsc-studie, die nu is gepubliceerd in JAMA Oncology1.
 
NWO-subsidie voor radio-embolisatie levertumoren
Een onderzoeksconsortium van Radboudumc, Universiteit Twente, UMC Groningen en vijf bedrijven gaat werken aan de optimalisatie van de behandeling van levertumoren met radio-embolisatie. Hiervoor hebben zij een NWO-subsidie ontvangen.
 
Nu’91: Aanscherping voor zorgprofessionals nog noodzakelijker
In juni riep NU’91 de overheid al op om het testbeleid voor zorgprofessionals aan te scherpen. Helaas blijkt nu dat zij nog steeds vaak lang moeten wachten voor zij terechtkunnen voor een coronatest. Vervolgens duurt het onverantwoord lang voor de uitslag bekend is. In de ergste gevallen kan dit hele proces wel vijf dagen duren. Met het oog op de toenemende besmettingen is dit volgens de beroepsorganisatie een zorgelijke situatie.
 
Nu’91 geeft antwoord op veelgestelde vragen over veiligheid op de werkvloer met covid-19
NU’91 ontvangt opnieuw veel vragen met betrekking tot de veiligheid en COVID-19 op de werkvloer. Om twijfels en onduidelijkheden weg te nemen, hebben wij een aantal antwoorden voor jullie op een rijtje gezet.
 
En nog veel meer nieuws.
 
Nummer gemist? Je kunt de OK-Krant online nalezen op Issuu.
 
Wekelijks op de hoogte blijven van al het OK-nieuws? Download onze LVO App. App Store | Google Play Store