Verschenen: Operationeel juni-nummer 2019

Vanaf vandaag ligt het vakblad Operationeel (juni-nummer) weer bij de LVO-leden op de deurmat. Het blad ligt ook weer in de koffiekamers van alle OKC's in Nederland.

Op de cover Anneke Ensing (59), senior operatieassistent in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Misschien ken je haar nog van het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’, dat op zoek ging naar de beste amateurkunstschilder van Nederland. Na zware selectierondes – er waren ruim vierhonderd aanmeldingen – bleef Anneke met negen anderen over. Hoewel ze de finale niet haalde, heeft ze enorm van het avontuur genoten.

En verder in dit nummer:

Allround in de dienst
Wat is ervoor nodig om in een dienst allround inzetbaar te zijn? Operatieassistent Dian de Wit zocht het uit voor haar afstudeeronderzoek.

EORNA-congres
Het congres van de Europese vereniging voor operatieassistenten EORNA was voor het eerst in 25 jaar weer in Nederland. Een verslag.

Conflict & oplossing
In deze nieuwe rubriek steeds een casus over mediation op de OK. Deze keer: een chirurg die zich afreageerde op een operatieassistent.

Video over de patiënt
Vincent Moolenaar, voormalig verpleegkundige en docent hbo-v, linkt theorie aan praktijk in een video over de chirurgische patiënt.

Stillere gipszaag
Met een literatuuronderzoek verdiepten Wesley Theunissen en Jaap Tolk zich in het nut van een stillere gipszaag bij kinderen.

Röntgenquiz
Kun jij röntgenfoto’s beoordelen? Maak de quiz die gemaakt is door Dagmar Vos, traumachirurg van het Amphia in Breda.

Columns
Pieter Poortman & Lisanne van Dijk (chirurg & operatieassistent Dijklander Ziekenhuis)  

 

Operationeel nummer 2 verschijnt op 28 juni 2019.