Verschenen: Operationeel september-nummer 2019

27 september verschijnt er weer een nieuw nummer van Operationeel.

Op de cover leerling-operatieassistent Martijn Tunderman, met zijn zoon Owen (3,5) en dochter Eline (6). Tot zijn dertigste werkte Martijn in het lab, onder andere bij een bierbrouwer. Nu volgt hij de opleiding tot operatieassistent. Martijn (32) kwam via een bijzonder carrièrepad op de OK terecht. Nadat hij een aantal jaren in laboratoriumfuncties had gewerkt bij een diergeneeskundig farmaceutisch bedrijf, en daarna bij een bierbrouwer, begon het te kriebelen. Hij wilde wat anders en besloot op zijn dertigste te starten met de inserviceopleiding tot operatieassistent in dienst van ziekenhuis Bernhoven in Uden. "Ik heb er nog geen seconde spijt gehad van mijn carrièreswitch. Operatieassistent is een fascinerend beroep."

En verder in dit nummer onder andere:

Leerzaam BEN Paraat-symposium
Afgelopen juni vond in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis het BEN Paraatsymposium plaats. Het was georganiseerd door het samenwerkingsverband BEN OK. Een verslag.

Opleidingen gaan werken met EPA’s
De komende tijd zal de herziening van het CZO-opleidingsaanbod door middel van het project CZO Flex Level worden afgerond. Het jaar 2019 wordt gebruikt om de entrustable professional activities (EPA’s) te ontwikkelen.

Doktersromans
Hoe realistisch is het medisch handelen in doktersromans? Kees Langeveld, wetenschappelijk eindredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zocht het uit.

Duurzaam instrumentbeheer
Van Straten Medical en TU Delft pionieren met het reviseren van gebruikt instrumentarium en het ophalen en recyclen van rvs afval.

Leksell: uitvinder van het gamma-mes
Neurochirurg Lars Leksell (1907-1986) leverde grote bijdragen aan de neurofysiologie, neurotraumatologie en stereotactische chirurgie

De grote operatiequiz
Hoe goed ben jij in je vak? Doe de quiz en ontdek of je je kennis weer eens moet opfrissen.

Column Pieter Poortman
Chirurg Pieter Poortman over apenrotsen en de hiërarchie op de operatiekamer.

Operationeel nummer 3 verschijnt 27 september 2019.