Verslag | LVO Congres 2017 door Mirjam de Stigter


De één kwam met de trein, de ander met de auto, maar om 09:00 donderdagochtend zaten er maar liefst 6 operatieassistenten vanuit Rijnstate in de ReeHorst in Ede. De aftrap van het LVO Congres met als thema: 'On the move! 40 jaar LVO'. We werden via een filmpje en foto’s meegenomen naar vroegere tijden. Verbazing alom, waarom lopen wij elke dag in een soort pyjama, terwijl er vroeger leuke jurkjes waren?

Esther Vergeer, olympisch kampioen rolstoeltennis, hield een inspirerend praatje over 'kracht en kwetsbaarheid' en hoe je om kunt gaan met moeilijke omstandigheden. Zoek je focus, zorg voor een uitdagende omgeving etc. Zij wist op een goede manier parallellen te trekken naar de OK-wereld. Inspirerend.

Gedurende de dag waren we te vinden bij allerlei interessante sessies. Zo kwam het woord 'internet of things' voorbij. Weleens van gehoord? Met een app je wasmachine aanzetten of je wc doorspoelen? Dit zal ook op de OK steeds meer zijn intrede gaan doen. Van Straten Medical is bezig om RFID steeds meer in te zetten om o.a. instrumenten te tellen, maar ook om te registreren.

Drie jonge operatieassistenten hielden een lezing over het onderzoek dat ze gedaan hebben voor de opleiding. Stoer dat je dit doet voor een groot publiek van kritische collega-operatieassistenten. Complimenten hiervoor!

En weet jij wat je moet doen na een vuurwerk oogletsel? Hup naar ‘t ziekenhuis zou je denken, maar van groot belang is spoelen: spoelen om het kruit te verwijderen. Het kruit kan nog uren na het incident brandwonden veroorzaken. Er zijn twee momenten waarop je juist niet moet spoelen, maar wel meteen naar het ziekenhuis moet. Dat is als er pupilverschuiving of -verandering is, of als er een bloedspiegel te zien is in de pupil. Bij een bloeding in het hoornvlies mag je dus wel spoelen.

Andere interessante praatjes gingen o.a. over cerebrale traumatologie… (toch die helm maar opzetten?) Ook waren er praktijkworkshops, waar sommige dames wel heel serieus mee aan de slag gingen. Goed bezig!

Als afsluiting van het informatieve gedeelte kwam patholoog Frank van de Goot ons nog even testen of we niet al te zeer denken vanuit tunnelvisie. Dit is een groot gevaar in zijn vakgebied: de forensische pathologie. Ook in ons vak ligt dat gevaar op de loer. Conclusie: niets voor waar aannemen, maar onderzoek doen en ruimte laten voor meerdere interpretaties.

Aan het einde van dag 1 was er een heerlijk dinerbuffet en een super feest tot in de laatste uurtjes…..

Dag 2 begon met zeer interessante sprekers. Dat scheelt op zo’n 'day after'. Iemand van het Nederlandse USAR (Urban Search And Rescue) team kwam vertellen over het indrukwekkende werk wat zij af en toe mogen doen onder moeilijke omstandigheden. Respect!

Daarna kwam het meest indrukwekkende verhaal van de dag over een staffunctionaris van Defensie. Hij vertelde over het moeilijke werk om personen, spullen en wrakonderdelen van het neergestorte vliegtuig MH17 te bergen. Uit zijn verhaal kwam naar voren met hoeveel respect een en ander is gebeurd, ook al lieten media ons (zeker in de eerste dagen) weleens anders weten. Goed om deze kant van het verhaal, uit directe bron, ook te horen.

Dag 2 vordert al weer gestaag en de moeheid begint een beetje toe te slaan. Er komen nog interessante sessies over praktijkbegeleiding, enkelfracturen en plastische chirurgie. Dan is er nog de sessie van de NVEC met nieuwe ontwikkelingen. In zijn lezing gaat Robotchirurg Carl Wijburg in op het voorstel om certificering voor operatieassistenten die assisteren bij Robotchirurgie in te voeren.

Dan kijken we langzaam uit naar de knallende afsluiting van de dag. André Kuipers komt namelijk nog een uurtje vertellen over zijn ruimtemissies! Super interessant. Wat een voorbereiding en wat doet zo’n reisje naar de ruimte allemaal met je lijf zeg. Het uurtje worden er twee, maar zelfs op vrijdagmiddag tot half 6 is dat geen probleem. Al met al een super goed georganiseerd congres. Leerzaam, leuk en ook nog eens heel gezellig.

 

Mirjam de Stigter