Bestuur LVO tekent Green Deal en gaat voor duurzame zorg

Op 10 december 2022 tekende het bestuur van de LVO de 'Green Deal - Samen werken aan duurzame zorg'. De Green Deal staat voor zorg met minimale CO2-uitstoot en impact op de leefomgeving, met oog voor circulariteit van grondstoffen en materialen. Hiermee draagt de sector bij aan het beperken van de toenemende zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg. In deze overeenkomst hebben partijen doelen en acties afgesproken voor de periode 2023 tot en met 2026.

Bestuur van de LVO met de ondertekening van Green Deal Duurzame Zorg 3.0

Green Deal

De zorgsector maakt mensen beter, helpt ziekte te voorkomen en biedt mensen een goede kwaliteit van leven.

In Nederland is de zorgsector tegelijkertijd verantwoordelijk voor zo’n 7% van de CO2-uitstoot. Ook is 4% van het afval in Nederland en 13% van het grondstoffengebruik afkomstig uit de zorg. Met het leveren van zorg draagt de sector dus in flinke mate bij aan de klimaatcrisis.

De zorgsector werkt daarom aan duurzame zorg in de 'Green Deal - Samen werken aan duurzame zorg'. De overeenkomst werd eerder getekend door de Ministers Ernst Kuipers en Rob Jetten, alsook diverse brancheorganisaties.

Doelstellingen

In de Green Deal hebben partijen doelen afgesproken voor de periode 2023 tot en met 2026. De LVO onderschrijft de doelstellingen, namelijk:

  1. Meer inzet op gezondheid;
  2. Het vergroten van de bewustwording en kennis;
  3. 55% minder directie CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraal in 2050;
  4. 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030 ten opzichte van 2016 en maximaal circulaire zorg in 2050;
  5. Het verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik).

Acties

In de Green Deal zijn ook acties vastgelegd, waarmee deze doelstellingen moeten worden behaald. Deze kun je nalezen op de webpagina van de Green Deal.

Meedoen?

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden; de beste initiatieven ontstaan immers vaak op de werkvloer.

De LVO wil de mogelijkheid bieden om jouw goede idee kenbaar te maken, en te delen via ons netwerk. Stuur je idee naar secretaris@lvo.nl en wij gaan aan de slag om te kijken hoe we dit kunnen ondersteunen.