Het beroep van operatieassistent

Ben je nieuwsgierig naar het werk van operatieassistenten? Op deze pagina lees je er meer over.

 

Waar werk je?

Operatieassistenten zijn vooral werkzaam in de operatiekamers van ziekenhuizen, privéklinieken en zelfstandige behandelcentra.

Met wie werk je samen?

Je maakt deel uit van een team, met daarin verschillende zorgprofessionals. Bijvoorbeeld een medisch specialist (zoals een anesthesioloog, chirurg en/of gynaecoloog), anesthesiemedewerker, collega-operatieassistenten en soms ook nog een arts in opleiding. Vaak zijn er ook andere disciplines bij de zorg betrokken, zoals een radiologisch laborant of medisch technicus. Daarnaast werk je als operatieassistent samen met de ondersteunende diensten van de operatiekamer, zoals de centrale sterilisatieafdeling, de verpleegafdelingen en laboratoria.

Operatiekamer met chirurgen en operatieassistenten tijdens een ingreep

Wat doe je?

Je bent als operatieassistent verantwoordelijk voor het voorbereiden van de operatie. Zo ontvang je bijvoorbeeld de patiënten. Tijdens de operatie vervul je één van de volgende drie taken:

  1. Instrumenteren
    Je maakt de instrumenten gebruiksklaar en geeft de juiste steriele instrumenten aan de operateur tijdens de operatie door te anticiperen op de volgende stap van de ingreep. Je kent dus elke operatie en bent de operateur enkele stappen voor.
  2. Omlopen
    Je bent de schakel tussen het steriele en niet-steriele gebied van de operatiekamer. Je zorgt ervoor dat tijdens de operatie alles aanwezig is voor degenen die aan de operatietafel staan en geeft materialen – zoals gazen, hechtnaalden en disposables – steriel aan.
  3. Assisteren
    Je helpt daadwerkelijk mee tijdens de operatie, bijvoorbeeld door apparatuur te bedienen (bijvoorbeeld een boor of een toestel voor het dichtschroeien van wonden), het presenteren van het operatiegebied of door mee te hechten.

Kerntaken

Je hebt als operatieassistent verschillende kerntaken:

  • het beheren van medische hulpmiddelen;
  • het verlenen van zorg;
  • communicatie met de patiënt;
  • organisatie en beheer van bijvoorbeeld materiaal;
  • samenwerken;
  • kwaliteits- en veiligheidszorg;
  • het op peil houden van de eigen competenties;
  • coachen en onderwijzen;
  • beroepsinnovatie en participatie in wetenschappelijk onderzoek.

Bij elke kerntaak horen specifieke werkzaamheden, betrokkenen, hulpmiddelen, rollen, keuzes, complexiteiten en dilemma’s. Meer hierover lees je in het beroepsprofiel (zie hieronder).

Beroepsprofiel

In 2012 heeft de LVO het beroepsprofiel voor de operatieassistent opgesteld. In 2023 is dit profiel herzien.

Het beroepsprofiel beschrijft voor welke taken en werkzaamheden operatieassistenten worden opgeleid. En ook aan welke eisen je als operatieassistent moet voldoen om kwaliteits- en veiligheidszorg te garanderen.

Het profiel is  geschreven voor operatieassistenten die zichzelf langs de meetlat willen leggen en hun competenties verder willen ontwikkelen. Ook voor opleidingsinstanties en andere instellingen die met operatieassistenten te maken hebben, kan dit beroepsprofiel van betekenis zijn.

De LVO helpt mij te groeien in mijn vak.
Thomas Kerres
Operatieassistent Bergman Clinics
De LVO is een zeer professionele organisatie die zich voor mijn belangen inzet en mij in m'n professionele groei ondersteunt. Door mijn portfolio in het kwaliteitsregister bij te houden, kan ik eenvoudig aantonen over de nodige kwaliteiten te beschikken.
Afbeelding
Afbeelding van operatieassistent Thomas Kerres