Janneke Renz over Interprofessioneel Onderwijs tijdens Studentendag

Op dinsdag 3 oktober 2023 organiseert de LVO haar jaarlijkse Praktijkbegeleiders-, Werkbegeleiders- en Studentendag. Een van de sprekers is Janneke Renz. Zij vertelt over veelbelovende resultaten en enthousiaste reacties rondom Interprofessioneel Onderwijs, waarbij studenten uit diverse disciplines samenwerken en van elkaar leren. Hieronder alvast een korte inleiding door Janneke zelf; mis het niet en meld je aan voor deze inspirerende dag!

Janneke Renz

Interprofessioneel Opleiden; Synergie in het zorgonderwijs

Bij de Amstel Academie hebben we een belangrijk doel: het opleiden van kwalitatief hoogwaardige professionals. En we doen dit door ons onderwijs te baseren op de echte beroepspraktijk.

De operatiekamers vormen een bijzondere omgeving, waar teamwork van essentieel belang is. De complexiteit, tijdsdruk, vereiste precisie, onderlinge afhankelijkheid en multidisciplinaire setting maken het cruciaal dat teams goed op elkaar zijn afgestemd. Door gebruik te maken van interprofessioneel onderwijs bereiden we onze studenten al tijdens hun opleiding voor op deze unieke omstandigheden en helpen we hen de benodigde vaardigheden te ontwikkelen om effectief te functioneren op de operatiekamer.

Binnen ons interprofessionele onderwijs laten we studenten uit diverse disciplines samenwerken en van elkaar leren. Denk aan leerling operatieassistenten, leerling anesthesiemedewerkers en arts-assistenten in opleiding.

 

Interprofessioneel Onderwijs op het Amsterdam Skills Centre

Het Amsterdam Skills Centre (foto: Mark van den Brink)

 

We richten ons niet alleen op individuele technische vaardigheden, maar leggen vooral de nadruk op het ontwikkelen van soft skills. Denk aan leiderschap, samenwerking en effectieve communicatie in teamverband. We hebben al veelbelovende resultaten behaald, waar alle betrokkenen positief over zijn.

Interprofessioneel onderwijs is meer dan alleen het aanleren van individuele vaardigheden, protocollen en procedures. Het gaat erom dat we een bredere kijk ontwikkelen op de rol en bijdrage van verschillende zorgprofessionals. Door samen te werken en te profiteren van elkaars expertise en perspectieven, ontstaat er een synergetisch effect. En dat heeft directe invloed op de resultaten en de kwaliteit van de zorg die we leveren.

Tijdens de PB-/WB-/Studentendag 2023 nemen Demi de Vries, leerling operatieassistent, en ik de tijd om terug te kijken op onze ervaringen met interprofessioneel onderwijs binnen de opleiding tot operatieassistent tot nu toe. We bespreken niet alleen de voordelen van deze onderwijsvorm, maar ook de uitdagingen en aandachtspunten die erbij komen kijken. Het belooft een interessante en leerzame bijeenkomst te worden.

Reclamezuil met poster van Praktijkbegeleiders-, Werkbegeleiders- en Studentendag 2023

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de PB-/WB-/Studentendag 2023 vind je op onze evenementenpagina.

Je kunt jezelf ook al direct aanmelden via een online formulier. Na het versturen ontvang je via e-mail een bevestiging. Vervolgens sturen wij je een factuur. Na betaling is je aanmelding definitief.

Ben je LVO lid? Dan kost deze leerzame dag €75,-
Indien je (nog) geen lid bent zijn de kosten voor inschrijving € 100,-

Let op! De aanmelding sluit op; 10 september 2023. En vol is vol!