Kwaliteitsdag OK 2024: Anne Marie Kranenburg over richtlijnen en infectiepreventie

Waarom zijn op de ene OK wel oorringen toegestaan, en op de andere niet? Waarom wordt de zachte borstel nog vaak traditioneel gebruikt, terwijl dit al sinds 2013 niet meer wordt geadviseerd? Richtlijnen laten soms bewust interpretatieruimte over; tegelijkertijd leidt dit tot onduidelijkheid en variatie. Tijdens de Kwaliteitsdag OK op donderdag 7 maart 2024 vertelt Anne Marie Kranenburg alles over richtlijnen en infectiepreventie op de OK. Meld je aan en laat je inspireren!

Anne Marie Kranenburg

Richtlijnen en infectiepreventie op de OK, wat kan jij ermee?

"Richtlijnen voor infectiepreventie, wat kun je ermee? Helpt het bij het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden, of staan ze juist in de weg? Zijn richtlijnen star, of buigzaam? Heeft de mening van u als professional meerwaarde bij het opstellen van richtlijnen? Anne Marie, deskundige infectiepreventie, legt uit hoe het werkt.

Onduidelijkheid en variatie

Richtlijnen in de operatiekamer bieden vaak ruimte voor interpretatie, wat de lokale toepassing en het benutten van professionele expertise bevordert. Helaas kan dit leiden tot onduidelijkheid en variatie tussen ziekenhuizen, waardoor sommige traditionele werkwijzen nog steeds onnodig worden toegepast.

Bijvoorbeeld: waarom dragen OK-medewerkers in sommige organisaties doktersjassen over hun blauwe OK-pakken, terwijl in andere organisaties wegwerpjassen worden gebruikt? Of: waarom zijn oorringen op de ene locatie wel toegestaan, maar op andere locaties niet? Het gebruik van mondneusmaskers en isolatierichtlijnen varieert ook tussen instellingen, wat deels te wijten is aan verschillen in operatiecomplexen.

Het is dus belangrijk om verouderde richtlijnen bij te werken; denk hierbij ook aan het vervangen van traditionele handhygiënepraktijken door modernere methoden die sinds 2013 worden aanbevolen.

Implementatie landelijke richtlijnen

Het doel is helder: de implementatie van landelijke richtlijnen (zoals het Pre-, Per- en Post-operatief traject, het VeiligheidsManagementSysteem en de FMS/WIP-richtlijnen), moet de schade aan patiënten verminderen. Door evidence-based praktijken te volgen, kunnen we een betere garantie bieden voor veilige zorg en bovendien acceptatie van deze richtlijnen bevorderen.

De richtlijendatabase app, heb jij 'm al?

Even een richtlijn opzoeken op je telefoon of tablet? Op de hoogte blijven van richtlijnen die belangrijk voor jou zijn? Dat kan met de Richtlijnendatabase app van de Federatie Medisch Specialisten. De app is ontwikkeld namens alle wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en is te downloaden in de App Store en Google Play Store.

 

Meer informatie en downloaden van de app »

Richtlijnen op het web

Meer informatie over richtlijnen vind je online ook via:

Anne Marie Kranenburg

Anne Marie Kranenburg is werkzaam als deskundige infectiepreventie in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.

Na haar verpleegkundige opleiding, volgde Anne Marie de kader- en docentenopleiding. Na werkzaam te zijn geweest als teamleider op afdeling interne/neurologie en later op traumatologie in het OLVG, maakte ze de overstap naar het vak infectiepreventie. Ze volgde de benodigde opleiding, en inmiddels heeft ze alweer ruim 25 jaar ervaring als deskundige infectiepreventie.

Binnen het vakgebied infectiepreventie zijn de laatste tijd veel ontwikkelingen geweest. Anne Marie ziet het als uitdaging om richtlijnen te ontwikkelen op het gebied van MRSA, prikaccidenten, voorkomen van post-operatieve wondinfecties, epidemiologie en infectieziekten. Ze wil hiermee de situatie voor patiënt en medewerker veiliger maken.

Belangrijke aandachtsgebieden van Anne Marie zijn bouw- en verbouwactiviteiten, luchtbeheersing op de operatieafdeling en Intensive Care Units, en scholing op specialistische opleidingen.

Verder is Anne Marie lid van het Green Team op de operatieafdeling binnen het Rijnstate Ziekenhuis. Ook was ze betrokken bij het opstellen en schrijven van de landelijke FMS-richtlijn 'Infectiepreventie op het OK complex'. Deze richtlijn wordt binnenkort vastgesteld."


Kwaliteitsdag OK 2024

De Kwaliteitsdag OK 2024 vindt plaats in het prachtige Gooiland in Hilversum. Het thema is ‘Kwaliteit in de toekomst’. Het evenement is bedoeld voor alle kwaliteitsmedewerkers in de zorg, en loopt parallel aan het LVO Congres 2024. Als je jezelf aanmeldt voor de Kwaliteitsdag, kun je ook gebruikmaken van de beursvloer én de slotpresentatie van het congres bijwonen ('Zorg voor het klimaat' door Maurice Middendorp, Meteoroloog RTL/Buienradar).

Bekijk het volledige programma van de Kwaliteitsdag »

Kwaliteitsdag OK

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de Kwaliteitsdag OK 2024, inclusief uitgebreid programma, vind je op onze evenementenpagina.

Meld je snel aan en reserveer 7maart 2023 alvast in je agenda!

 

Ja, ik meld me aan!