Kwaliteitsdag OK 2024: Bart van Straten over duurzaamheid door samenwerking

Op donderdag 7 maart 2024 organiseert de LVO, in samenwerking met de BRV, VDSMH, NVAM en SVN, de Landelijke Kwaliteitsdag OK. Het thema is 'Kwaliteit in de toekomst'. Een van de sprekers is Bart van Straten. Bart vertelt over duurzaamheid door samenwerking; hoe komen we van een wegwerpsamenleving naar een wereld zonder afval. Heb je jezelf nog niet aangemeld? Doe dat dan snel; de vroegboekkorting geldt nog tot en met 9 januari 2024!

Bart van Straten

Duurzaamheid door samenwerking

"Onze wereld is, voor zover wij weten, de enige planeet die leven herbergt. Het aantal mensen op onze planeet is de afgelopen eeuwen enorm gegroeid. In 1800 met 1 miljard mensen. Op 15 november 2022 bedroeg dit aantal 8 miljard.

Als gevolg van deze groei is de uitstoot van kooldioxide (CO2), het voornaamste broeikasgas dat door menselijke activiteiten wordt uitgestoten, drastisch toegenomen. De verhoogde concentraties van broeikasgassen in onze atmosfeer bevorderen de stijging van de temperatuur op aarde op lange termijn, ook wel de opwarming van de aarde genoemd.

Terwijl de wereldbevolking groeide, groeide ook onze massaconsumptiemaatschappij. De honger naar kunststoffen en staal groeide, omdat alle producten in steeds grotere volumes moesten worden vervaardigd en bij voorkeur, voor eenmalig gebruik. De gezondheidszorgsector heeft dezelfde consumptiestijging gezien. Het aantal patiënten groeide, evenals het aantal disposable producten. Naarmate producten complexer werden en er meer verschillende materialen werden gecombineerd, werd recycling moeilijker. Zo transformeerden ziekenhuizen tot afvalfabrieken met steeds groter wordende afvalstromen. Het verbruik van (wegwerp) medische hulpmiddelen neemt schaarse grondstoffen in beslag en draagt ​​bij aan de groeiende CO2-uitstoot.

Er is echter een grote verandering gaande. Ziekenhuismedewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd, Green Teams worden opgericht en circulaire programma’s opgestart. Deze lezing gaat in op de duurzame ontwikkelingen binnen de zorg en hoe duurzaamheid door samenwerking kan leiden tot nieuwe circulaire strategieën."

 

 

Bart van Straten

"Dr. Bart van Straten is expert op het gebied van duurzaamheid en de circulaire zorgeconomie. Als auteur, spreker, ondernemer en docent helpt hij personen en organisaties bij het bouwen van (sterkere) circulaire strategieën. Hij is verbonden aan diverse instellingen en bedrijven, waaronder Van Straten Medical en GreenCycl, maar ook aan onderwijs- en overheid gerelateerde instellingen. Hij was medeoprichter van GreenCycl, een organisatie met een missie om de hoeveelheid medisch afval te verminderen. Bart is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft met een specialisatie in het circulair hergebruik van chirurgische hulpmiddelen en chirurgisch afvalmateriaal. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde Bart een Fieldlab voor experimenteel onderzoek waarbij chirurgisch afval tot nieuwe grondstoffen wordt verwerkt en medische producten. Zijn onderzoek is meerdere malen bekroond, onder meer in de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20, als bouwer van ‘s werelds eerste recyclingproces voor ziekenhuisafval.

In oktober 2023 verscheen zijn boek ‘Creating a Circular Healthcare Economy’ en werd het online cursusprogramma ‘Circular Strategies for Sustainable Healthcare’ van TU Extension School gelanceerd."


Kwaliteitsdag OK 2024

De Kwaliteitsdag OK 2024 vindt plaats in het prachtige Gooiland in Hilversum. Het thema is ‘Kwaliteit in de toekomst’. Het evenement is bedoeld voor alle kwaliteitsmedewerkers in de zorg, en loopt parallel aan het LVO Congres 2024. Als je jezelf aanmeldt voor de Kwaliteitsdag, kun je ook gebruikmaken van de beursvloer én de slotpresentatie van het congres bijwonen ('Zorg voor het klimaat' door Maurice Middendorp, Meteoroloog RTL/Buienradar). Reden genoeg om je in te schrijven!

Bekijk het volledige programma van de Kwaliteitsdag »

Kwaliteitsdag OK

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de Kwaliteitsdag OK 2024, inclusief uitgebreid programma, vind je op onze evenementenpagina.

Meld je snel aan en reserveer 7 en 8 maart 2023 alvast in je agenda!

 

Ja, ik meld me aan!