Kwaliteitsdag OK 2024: Kim en Julia over de Barometer Groene OK

Iedereen is het erover eens: de zorg, en vooral ook de OK, moet worden verduurzaamd. Maar waar begin je? Waar liggen de grootste kansen? En wat kun je zelf doen? Tijdens de Kwaliteitsdag vertellen Kim van Nieuwenhuizen en Julia Borgers over de Barometer Groene OK, een krachtig hulpmiddel voor ziekenhuizen die willen verduurzamen. Meld je aan voor de Kwaliteitsdag en help jouw OK op weg naar een duurzame toekomst!

Kim van Nieuwenhuizen en Julia Borgers

Duurzame toekomst met de Barometer Groene OK

"De operatiekamer (OK) is een afdeling met een hoge milieubelasting, voornamelijk vanwege het energiegebruik en het gebruik van wegwerpartikelen. Dit vormt een paradox: ons medisch handelen draagt bij aan milieuschade, wat ook de gezondheid van mensen kan schaden. Er is dus een sterke behoefte aan verduurzaming van de zorg, en de OK is een uitstekend voorbeeldgebied om stappen te zetten richting verduurzaming. Maar waar moeten we beginnen? Waar liggen de grootste kansen voor verbetering? En wat kun jij doen om bij te dragen aan verandering?

Tijdens de presentatie zullen Kim van Nieuwenhuizen en Julia Borgers een uitleg geven over de Barometer Groene OK. De afgelopen jaren hebben zij met het onderzoeksteam hard gewerkt aan de ontwikkeling van een wetenschappelijke methode om ziekenhuizen te ondersteunen bij het verduurzamen van de OK. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Barometer Groene OK. Door deze Barometer in te vullen, ontvangen de deelnemende ziekenhuizen advies over hoe ze hun OK kunnen verduurzamen. Bovendien staat er een nationaal rapport op de planning, met landelijke cijfers en verduurzamingsadviezen. Op deze manier kunnen we gezamenlijk werken aan duurzame, toekomstbestendige zorg.

Meer informatie over de Barometer Groene OK »

Over Kim van Nieuwenhuizen

Kim van Nieuwenhuizen is arts-onderzoeker bij de afdeling Gynaecologie in het LUMC. Ze promoveert op het onderwerp ‘verduurzaming van operatiekamers’ en zet zich op verschillende manieren in voor het verduurzamen van de gezondheidszorg. Binnen het LUMC is ze actief in verschillende Green Teams en vervult ze de rol van voorzitter van het Green Team netwerk. Voor het Landelijk Netwerk de Groene OK is zij actief in de werkgroep van de ‘Leidraad duurzaamheid in richtlijnen’ en sinds 2021 onderdeel van de barometer werkgroep.

Over Julia Borgers

Julia Borgers is promovendus en docent bij de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar hoe zorgprofessionals zich organiseren om duurzaamheid te integreren in de dagelijkse praktijk van hun werk. Ze focust daarbij met name op het proces van verduurzaming in operatiekamers. Daarnaast geeft ze les aan studenten Bedrijfskunde over onder meer organisatieverandering, organisatietheorie en kwalitatieve onderzoeksmethodologie. Sinds begin 2022 neemt ze deel aan de barometer werkgroep."


Kwaliteitsdag OK 2024

De Kwaliteitsdag OK 2024 vindt plaats in het prachtige Gooiland in Hilversum. Het thema is ‘Kwaliteit in de toekomst’. Het evenement is bedoeld voor alle kwaliteitsmedewerkers in de zorg, en loopt parallel aan het LVO Congres 2024. Als je jezelf aanmeldt voor de Kwaliteitsdag, kun je ook gebruikmaken van de beursvloer én de slotpresentatie van het congres bijwonen ('Zorg voor het klimaat' door Maurice Middendorp, Meteoroloog RTL/Buienradar).

Bekijk het volledige programma van de Kwaliteitsdag »

 

Kwaliteitsdag OK

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de Kwaliteitsdag OK 2024, inclusief uitgebreid programma, vind je op onze evenementenpagina.

Meld je snel aan en reserveer 7maart 2023 alvast in je agenda!

 

Ja, ik meld me aan!