LVO Congres 2024: Maaike van Tol over innovatie in de urologie

Stel je voor: een operatiescenario waarin extreme precisie geen luxe is, maar de norm. Omdat de kwaliteit van leven van de patiënt hierdoor blijvend wordt bepaald. Dit jaar hebben we de eer om Maaike van Tol te verwelkomen als spreker op ons congres. Maaike, voortrekker in robotgeassisteerde chirurgie, vertelt ons over medische innovaties in de urologie, waarmee in de toekomst nóg grotere precisie kan worden bereikt. Mis deze kans niet en laat je inspireren tijdens het LVO Congres 2024! (foto: Antoni van Leeuwenhoek)

Maaike van Tol

Nieuwe ontwikkelingen in de urologie

"Aan het begin van deze eeuw werd met de introductie van robotgeassisteerde chirurgie geschiedenis geschreven. Of misschien wel beter gezegd, er werd gekeken naar de toekomst. Een toekomst waar we nu, anno 2024, middenin leven. Met de komst van de robotgeassisteerde chirurgie werd het mogelijk om met steeds meer precisie te opereren. Die precisie is van groot belang gebleken bij de behandeling van het prostaatcarcinoom. Waar 20 jaar geleden een open radicale prostatectomie de standaard was, is tegenwoordig de RALP (Robot geAssisteerde Laparoscopische radicale Prostatectomie) de gouden standaard bij operatief ingrijpen.

Maar de ontwikkelingen stoppen daar niet. Nu de techniek wordt beheerst, is de tijd daar om te onderzoeken hoe er met nog meer precisie geopereerd kan worden in de toekomst. Dit om de hoeveelheid positieve snijvlakken nog verder te verminderen en om nog betere oncologische uitkomsten te verkrijgen. Daarnaast is er nog meer winst te behalen op de kwaliteit van leven van patiënten wanneer er postoperatief een betere continentie en een betere potentie worden bereikt.

Beeldvorming zal daar een steeds grotere rol in gaan spelen. Wanneer preoperatieve beeldvorming geïntegreerd kan worden tijdens de peroperatieve fase van een radicale prostatectomie, dan zal het mogelijk zijn om peroperatief op het scherpst van de snede te kunnen opereren. Doormiddel van het gebruik van 3-D modellen, image guided navigatietechnieken, fluorescentie, tracers en drop-in probes wordt gekeken hoe patiënten met een prostaatcarcinoom met steeds grotere precisie kunnen worden behandeld. Nu nog in studieverband en het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar wellicht over een aantal jaar het heden."

Maaike van Tol

"Ik ben operatieassistent met als specialisatie urologie en robotchirurgie en ik ben werkzaam als operatieassistent in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Daarnaast verzorg ik als gastdocent de lessen Operatieve zorg en technieken urologie aan de Amstel Academie en ben ik auteur van het boek Urologische chirurgie zorg in de reeks ‘Operatieve Zorg en Technieken’. Urologie is zeg maar echt mijn ding!"


LVO Congres 2024

Het LVO congres 2024 vindt plaats in het prachtige Gooiland in Hilversum. Het thema is ‘Reis naar de toekomst’. Vooraanstaande zorgprofessionals vertellen over de innovaties in hun vakgebied. Ook delen zij hun visie op de Green Deal. Al met al een super inspirerend evenement dat je niet mag missen; niet alleen interessant voor operatieassistenten, maar ook voor alle andere zorgprofessionals!

 

Robot op poster van LVO Congres 2024

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over het LVO Congres 2024, inclusief uitgebreid programma, vind je op onze evenementenpagina.

Meld je snel aan en reserveer 7 en 8 maart 2023 alvast in je agenda!

 

Ja, ik meld me aan!