LVO kijkt terug op geslaagde bijdrage aan IOTA/Traumadagen 2022

Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 december vonden de Traumadagen 2022 plaats in de RAI Amsterdam. Het evenement was onderdeel van het eerste driejaarlijkse congres van de International Orthopaedic Trauma Association (IOTA). De LVO verzorgde een aantal inspirerende parallelsessies, die bijzonder goed werden bezocht. Een korte terugblik op een zeer geslaagd evenement. (foto's o.a. van Rob ter Bekke)

Traumadagen 2022 met opening door Minister Ernst Kuipers

Opening door Minister Kuipers

Vorige week kwamen in de RAI Amsterdam ruim 1200 deelnemers uit de hele wereld bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen op het gebied van traumachirurgie.

Minister Kuipers opende het congres. Tijdens de opening werd duidelijk dat trauma de belangrijkste doodsoorzaak is van mensen jonger dan 40 jaar. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor het individu én de maatschappij. Trauma moet daarom, net als hartproblemen en kanker, worden behandeld als een ziekte. Minister Kuipers pleit voor meer onderzoek om zowel de preventie als de nazorg verder te verbeteren.

Drukbezochte parallelsessies LVO

Op donderdag en vrijdag verzorgde de LVO een aantal parallelsessies, met een gevarieerd aanbod van inspirerende presentaties:

  • Growth plate injuries, do's & don'ts - Jan Bernard Sintenie
  • Femur fractures in children - Jan Hein Allema
  • Correction osteotomies in children - Dagmar Kempink
  • Nussbar for pectus excavatum - Reinder de Haan
  • Stop the bleeding - Leo  Geeraedts 
  • Vascular surgery in trauma - Maarten Loos
  • Interventional radiology in traumacare - Otto van Delden
  • Fore-arm correction-osteotomy - Joost Colaris
  • 3D printing now and in the futur, how we do it in Tilburg - Lars Brouwers
  • Suprapatellair nailing for tibia shaft fractures - William van Dijk
  • Thorocoscopic assisted rib fixation - Raoul van Vugt en  Erik de Loos
  • 3D planning and implementation - Hilco Theeuwes & Annabel Groenenberg
  • Quick depth-measuring on the drill - Bas de  Hartog
  • Osteo-integration in protheses - Jan Paul Frolke
  • Battle multiple rib fractures: operative - Mathieu Wijffels
  • Battle multiple rib fractures: conservative - Bas van Wageningen
  • Gunshot and stab wounds - Oscar van Waes
  • Thoratic trauma - Oscar van Waes
  • An interactive case study - Edward Tan

De sessies werden zeer goed bezocht. Niet alleen door operatieassistenten, maar ook door orthopeden, traumachirurgen, arts-assistenten en andere zorgprofessionals. Uiteindelijk was het soms zo druk, dat bezoekers nauwelijks nog de zaal in konden - en sommigen zelfs moesten staan.

Uitreiking themanummer Operationeel

Na afsluiting van de parallelsessies op donderdag was het tijd voor de uitreiking van het themanummer 'Traumatologie' van de Operationeel, hét magazine van de LVO voor alle operatieassistenten. In het nummer hebben we een boeiende verzameling verhalen samengebracht van experts op het gebied van traumatologie. Zij laten in woord en in beeld zien waar ze dagelijks mee bezig zijn en van welke innovaties ze gebruik maken.

Speciaal voor deze editie had Thomas Eggen de rol van hoofdredacteur op zich genomen. Thomas is AIOS orthopedie in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Het eerste exemplaar van het themanummer werd uitgereikt door Hennie Mulder, bestuurslid van de LVO. Tijdens de uitreiking werden Ingrid Lutke Schipholt, Menno Goosen en alle auteurs hartelijk bedankt voor hun bijdrage aan het prachtige resultaat.

Impact Award beste korte presentatie

Een bijzonder moment tijdens de IOTA/Traumadagen was de uitreiking van de Impact Award voor de beste korte presentatie. Deze prijs werd gewonnen door Thymen Houwen voor zijn artikel “Health related quality of life in patients with a bone fracture by using PROM(I)S: a retrospective cohort study”.

Thymen is promovendus in een samenwerkingsverband tussen het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) en het Erasmus Medisch Centrum. Samen met de onderzoeksgroep doet Thymen onderzoek naar kwaliteit van leven bij patiënten met een botbreuk. Ze hopen in de toekomst meer kennis op te doen over de impact van een val of ongeval op de patiënt, zodat dit ingezet kan worden om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Geslaagd evenement

Al met al kijkt de LVO terug op een zeer geslaagd evenement. Sommige artsen beschouwden de parallelsessies van de LVO zelfs als een van de beste die ze hadden bezocht; een mooi compliment!

De LVO wil de organisatie van de IOTA/Traumadagen graag hartelijk danken voor de mogelijkheid om tijdens het evenement een aantal parallelsessies te mogen verzorgen. Daarnaast bedanken wij iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de tostandkoming van onze sessies, en dan de sprekers natuurlijk in het bijzonder.

Wij kijken alweer uit naar de volgende editie van dit unieke evenement!