LVO tekent opnieuw Green Deal 'Samen werken aan duurzame zorg'

Op vrijdag 17 november 2023 zette bestuurslid Hennie Mulder namens de LVO haar handtekening onder de Green Deal 'Samen werken aan duurzame zorg'. Hiermee laat de LVO, net als afgelopen jaren, zien dat ze zich actief blijft inzetten voor verduurzaming van het werk op de operatiekamer.

Hennie Mulder ondertekent Green Deal bij VWS

Klimaatneutraal in 2050

Tijdens een feestelijk moment op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zette Hennie Mulder namens de LVO haar handtekening onder de nieuwe Green Deal. Deze deal is in lijn met de Europese Green Deal en heeft als einddoel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Inzet van de zorg is nodig omdat de sector verantwoordelijk is voor 7% van de nationale CO2-voetafdruk en 4% van het afval.

Thema's van de Green Deal

De vijf thema's van de Green Deal zijn:

  • Actievere inzet op gezondheidsbevordering;
  • Vergroten van kennis & bewustwording, duurzaamheid in de curricula van zorgonderwijs en de richtlijnen;
  • Verlagen van CO2-uitstoot, met als doel 30% CO2-reductie in 2026 en klimaatneutraal in 2050 voor vastgoed en vervoer;
  • Verminderen van primair grondstoffengebruik, met als doel 25% minder restafval in 2026 en maximaal circulaire zorg in 2050;
  • Terugbrengen van de milieubelasting door medicatie.

Afgelopen jaren ondertekende de LVO ook al de Green Deal. Inmiddels hebben ruim 200 aan de zorg verbonden organisaties en bedrijven de Green Deal voor de zorg ondertekend, waaronder ook een grote groep brancheorganisaties. In onderstaande video een impressie van de ondertekening in 2022.

 

 

Concrete acties

In de Green Deal zijn acties vastgelegd, waarmee de doelstellingen moeten worden behaald. Deze kun je nalezen op de website Green Deal Duurzame Zorg.

Meedoen?

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden; de beste initiatieven ontstaan immers vaak op de werkvloer.

De LVO wil de mogelijkheid bieden om jouw goede idee kenbaar te maken, en te delen via ons netwerk. Stuur je idee naar secretaris@lvo.nl en wij gaan aan de slag om te kijken hoe we dit kunnen ondersteunen.