LVO uit grote zorgen over collega’s Oekraïne

De Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) toont zich solidair met de mensen in Oekraïne en met de collega operatieassistenten in het bijzonder. De Russische inval in Oekraïne heeft voor het werk van operatieassistenten verstrekkende negatieve gevolgen als het gaat om veilig operaties uit kunnen voeren.

Afbeelding over bezorgdheid LVO over Oekraïne, gele kaarsjes met blauwe achtergrond

De LVO maakt zich ernstige zorgen over de mate waarin operatieassistenten in Oekraïne hun werk moeten doen. Haar zorgen gaan onder meer over de uiterst onveilige omgeving en over tekorten aan operatiematerialen. Verder is de LVO uiterst bezorgd over de onvolledige toegang van patiënten en slachtoffers tot de gezondheidszorg.

Dat deze zorgen terecht zijn blijkt uit berichten en videobeelden over beschietingen van ziekenhuizen, zoals in Oost-Oekraïne. Hierbij vielen vier doden.

LVO-voorzitter Nicole Dreessen: “Wij hopen dat de beschietingen stoppen en dat Oekraïne weer een veilig land wordt. Elk mens heeft recht op leven en werken in een vrij land. Dit zijn grondrechten, vastgelegd in nationale en internationale verdragen. Die mogen nooit geschonden worden.”