LVO Congres 2024: Marc Schröder over scopische behandeling HNP

Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart organiseren wij het LVO Congres 2024. Een van de sprekers is Marc Schröder. Hij vertelt over PTED, ofwel scopische behandeling van hernia. Drie uur na een PTED-ingreep kan een patiënt alweer rondlopen, meestal zonder pijn. Hieronder alvast een korte inleiding door Marc zelf. Meld je aan voor het congres en profiteer nog van de vroegboekkorting!

Marc Schroeder

PTED, de scopische behandeling van de HNP

"Bij de PTED-methode (Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie) wordt de hernia met een endoscoop vanaf de zijkant van de wervelkolom benaderd. De endoscopische hernia-operatie vindt plaats via een klein sneetje (8mm) in de huid, ongeveer 12 cm uit het midden, waarlangs een smalle buis wordt opgeschoven naar de plaats waar zich de hernia bevindt. De operateur kan tegelijkertijd op een videoscherm zien waar de hernia zit. In de buis kunnen instrumenten worden opgeschoven, waarmee de operateur de hernia kan verwijderen. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving, om de functie van de zenuwen tijdens de operatie te kunnen observeren. Het grote voordeel is dat de patiënt niet onder narcose hoeft en geen ruggenprik krijgt. Drie uur na de operatie kan de patiënt weer rondlopen, meestal zonder beenpijn, en dezelfde dag mag hij of zij weer naar huis."

 

 

"Er zijn slechts een paar plaatsen in Nederland waar deze ingreep wordt uitgevoerd. Het betreft een techniek waar internationaal veel onderzoek naar is gedaan. Vanaf maart 2009 hebben wij bijna 1100 patiënten via deze techniek behandeld, met vergelijkbare resultaten als bij de klassieke benadering. De schade aan de rug is echter veel minder en het herstel is aanzienlijk beter en sneller."

Marc Schröder

In maart 1991 behaalde dr. Schröder zijn artsexamen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1991 tot 1994 verrichtte hij promotieonderzoek op de afdeling neurochirurgie van the Medical College of Virginia in de Verenigde Staten. Dr. Schröder is gepromoveerd aan het VUMC te Amsterdam op het onderwerp: Early Ischemia after Severe Head Injury in Humans. Van 1995 tot 2001 volgde hij de opleiding tot neurochirurg aan het VUMC en het AMC in Amsterdam.

Vanaf 2001 staat dr. Schröder geregistreerd als neurochirurg. Hij was van 1 oktober 2001 tot maart 2003 Chef de Clinique op de afdeling neurochirurgie in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. Na deze periode was hij van maart 2003 tot oktober 2010 Staflid van de vakgroep neurochirurgie in het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam, en van 2010 tot 2022 neurochirurg en wervelkolomspecialist bij Bergman Clinics in Naarden. Aldaar heeft hij de wervelkolomafdeling opgezet. Sinds 2020 is hij werkzaam bij Park Medisch Centrum in Rotterdam.


LVO Congres 2024

Het LVO congres 2024 vindt plaats in het prachtige Gooiland in Hilversum. Het thema is ‘Reis naar de toekomst’. Vooraanstaande zorgprofessionals vertellen over de innovaties in hun vakgebied. Ook delen zij hun visie op de Green Deal. Al met al een super inspirerend evenement dat je niet mag missen; niet alleen interessant voor operatieassistenten, maar ook voor alle andere zorgprofessionals!

 

 

Robot op poster van LVO Congres 2024

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over het LVO Congres 2024, inclusief uitgebreid programma, vind je op onze evenementenpagina.

Meld je snel aan, profiteer nog van de vroegboekkorting, en reserveer 7 en 8 maart 2023 alvast in je agenda!

 

Ja, ik meld me aan!