NU’91 vraagt politieke steun voor meldpunt seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

De Tweede Kamer debatteerde op 18 januari 2023 over de toename van agressie en geweld tegen ziekenhuispersoneel. Dat was hard nodig. Veel zorgmedewerkers kampen regelmatig met fysieke en verbale bedreigingen en seksueel grensoverschrijdend gedrag. NU’91 vraagt daarom in een kamerbrief ondersteuning voor een landelijk meldpunt. Daarnaast wil NU’91 een bewustwordingscampagne met een duidelijke boodschap: geweld hoort niet bij de zorg en ongewenst gedrag wordt nergens getolereerd. Tot slot stelde NU’91 zes actiepunten op om de problemen een halt toe te roepen. (tekst en afbeelding: NU'91)

Verpleegkundige met haar hand omhoog om te zeggen: stop!

Bewustwordingscampagne

NU’91 vindt dat iedere verpleegkundige en verzorgende zijn of haar werk veilig moet kunnen uitvoeren. Uit ledenpeilingen komt helaas een heel ander beeld naar voren.

Maar liefst 92% van de ondervraagden had vorig jaar op enig moment te maken met agressie.

Schreeuwen en schelden was het meest voorkomend (bij 86%), maar ook fysieke agressie zoals slaan (32%), schoppen (22%) en bijten (14%) kwamen zeer regelmatig voor. Ook werden zorgmedewerkers vaak bespuugd (20%) of bedreigd (28%).

Gezicht van een man met baard die boos is

Dit zijn schokkende cijfers en het is dan ook niet zo moeilijk voor te stellen dat bijna een op de vijf zorgprofessionals overweegt de werkvloer te verlaten vanwege agressie. Dit is zorgelijk, want hierdoor zal in de toekomst het nu al veel te grote tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden nog verder oplopen.

NU’91 wil daarom steun van de overheid om een landelijke publieke bewustwordingscampagne te kunnen lanceren, waarin voor iedereen helder is dat geweld niet thuishoort in de zorg.

Meldpunt seksueel grensoverschrijdend gedrag

Naast agressie in de zorg, heeft NU’91 gepeild in hoeverre leden te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De resultaten liegen er niet om.

Bijna drie op de vijf zorgverleners zegt seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. In bijna de helft van de gevallen zou vervolgens niet adequaat zijn gereageerd door collega’s en leidinggevenden.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft grote impact op de zorgverlening en het werkklimaat. Het is noodzakelijk dat zorgmedewerkers op een laagdrempelige manier melding of aangifte kunnen doen, al is dit voor betrokkenen vaak een grote stap. Een dergelijk meldpunt ontbreekt echter momenteel. NU’91 neemt daarom hierin nu het voortouw en wil met politieke steun een landelijk meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg opzetten. Het ministerie van VWS onderzoekt momenteel de manier waarop dit gefaciliteerd kan worden. NU’91 is blij dat dit wordt opgepakt.

Infographic van NU'91 over agressie op de werkvloer

Actiepunten

NU’91 heeft zes actiepunten opgesteld om geweld en agressie tegen zorgverleners een halt toe te roepen.

  •     Geef goede voorlichting en zorg voor een gedragscode;
  •     NU'91 zorgt voor landelijk meldpunt;
  •     Vermelding in cao's;
  •     Maak seksueel grensoverschrijdend gedrag onderdeel van het lespakket;
  •     Scherp de beroepscode aan;
  •     Goede registratie draagt bij aan preventie.

Je kunt het volledige document downloaden en nog eens rustig nalezen.

Word lid, samen staan we sterk!

Heb jij ook te maken met agressie of seksueel grensoverschrijdend gedrag? Word dan lid van de LVO én van NU'91 (via een voordelig duolidmaatschap); samen kunnen we ervoor zorgen dat de problemen worden opgelost.

Bovendien profiteer je dan meteen van de volgende voordelen bij de LVO:

  •     Gratis registratie in het Kwaliteitsregister;
  •     Vakblad Operationeel gratis thuisbezorgd;
  •     Gratis een exemplaar van het beroepsprofiel;
  •     Korting op scholingen, congressen en evenementen;
  •     Individuele belangenbehartiging bij problemen met je werkgever;
  •     Een digitale cadeaukaart van Bol.com van €10,00.

Wacht niet en word lid, samen staan we sterk!