Operationeel nummer 1 van 2023 nu ook online te lezen

Operationeel, hét vakblad voor alle operatieassistenten van Nederland, ligt vijf keer per jaar gratis in de bus bij alle leden van de LVO. Nummer 1 van 2023 is nu ook voor niet-leden online te lezen. Wil jij de Operationeel ook in je brievenbus ontvangen? Word dan lid van de LVO en profiteer meteen van heel veel andere voordelen!

Operationeel nummer 01 van 2023

Inhoud

In de eerste editie van 2023 hadden we weer een aantal interessante onderwerpen.

OK-collega uitgelicht

Vorig jaar maakte de ervaren operatieassistent Judith Middendorp (59) de overstap van de Oogartsenpraktijk Delfland naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. ‘Ik heb superveel geleerd over heel bijzondere ingrepen.’

Judith Middendorp

Barometer voor vergroening OK

Het moet er nu eindelijk maar eens van komen: ook de OK moet duurzamer worden. Wat de ‘barometer’ van het Landelijk Netwerk Groene OK betreft, gaan alle ziekenhuizen nog dit kalenderjaar actief nadenken over verduurzaming. Aldus Frank Willem Jansen, voorzitter van de Groene OK.

NU’91 beantwoordt drie vragen over de cao ziekenhuizen

NU’91 vindt het belangrijk dat iedere zorgprofessional zo goed mogelijk weet waar hij recht op heeft. Daarom geeft deze beroepsorganisatie voor zorgprofessionals antwoord op drie veelgestelde vragen over de cao ziekenhuizen.

Blokjes van hout met de letters CAO

De kracht van muziektherapie

Muziek inzetten om negatieve emoties als stress bij patiënten te verminderen. Steeds meer zorgorganisaties, zoals verpleeghuizen en revalidatiecentra, doen het. Ook het Reinier Haga Orthopedisch Centrum is gestart met muziektherapie. Kyra Kromschee werkt er als operatieassistent én als muziektherapeut.

LVO-congres

Het 36e LVO-congres vond in maart plaats. Een beeldverslag.

LVO Congres met Conny Helder en Nicole Dreessen

Pleidooi meldpunt seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het merendeel van de zorgmedewerkers kampt regelmatig met fysieke en verbale bedreigingen of seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dit blijkt uit recente peilingen van NU’91. Daarom een pleidooi voor een meldpunt.

De meerwaarde van een combi-opleiding

Ze worden opgeleid tot verpleegkundige én operatieassistent of anesthesiemedewerker. Studenten die deze combi-opleiding volgen krijgen twee diploma’s als ze het hoger beroepsonderwijs verlaten. Daardoor zijn ze breder inzetbaar en moeten ze langer voor de zorg behouden blijven. Er is een symposium over gehouden.

Afvalstroom op de operatiekamer groener

Voor hun afstudeerproject van de opleiding tot operatieassistent en verpleegkundige keken twee young professionals naar de afvalstromen op het operatiekamercomplex in het Máxima MC in Veldhoven. Onderwerp van onderzoek was het scheiden van papier en het gebruik van reusable operatiejassen en afdekmateriaal in plaats van de disposable varianten. Ze dienden hun scriptie in voor de Young Professional Award en werden genomineerd.

Afbeelding van de Van Straten Medical Young Professional Award

Online lezen

Vanaf vandaag staat Operationeel 01 van 2023 ook online, exclusief bij de LVO.

Lees deze Operationeel online


Operationeel ook ontvangen?

Operationeel is gratis voor alle leden van de LVO. Het blad wordt vijf keer per jaar thuisbezorgd.

Ben je geen lid? Geen nood, je kunt dit dit exemplaar voor €12,50 bestellen via operationeel@lvo.nl.

Nog beter is natuurlijk om gewoon lid te worden van de LVO. Je ontvangt dan elke editie van Operationeel gratis in de brievenbus. Bovendien heb je als lid nog veel meer voordelen, zoals:

  • Gratis registratie in het Kwaliteitsregister
  • Gratis een exemplaar van het beroepsprofiel
  • Korting op scholingen en congressen
  • Individuele belangenbehartiging bij problemen met je werkgever
  • Voordelig duolidmaatschap van NU’91 (vakbond voor de verpleging en verzorging)

Twijfel niet, en meld je aan; we zien je graag als nieuw lid van onze vereniging!