Samenwerking in de zorg mag, maar niet alles is toegestaan

Mogen zorgwerkgevers samenwerken om tekorten in het personeel op te vangen? Dat mag. Maar niet ten koste van de positie van de medewerkers. Eerder voerden de LVO en NVAM al succesvol een rechtszaak tegen kartelafspraken binnen een zorgregio. De ACM heeft nu een uitgebreide vraag- en antwoordpagina gemaakt over wat precies wel en niet mag. (foto: Jochen Tack / AOK)

Ziekenhuis met chirurgen op operatiekamer bezig met ingreep

Wat mag wel?

Er is veel ruimte voor initiatieven waar werkgevers samenwerken om medewerkers flexibeler in te zetten, zowel als het gaat om medewerkers in loondienst als om zzp’ers. Er kan bijvoorbeeld een internetplatform worden opgezet dat medewerkers helpt om bij verschillende organisaties in de regio te werken. Dat draagt bij aan het efficiënter inzetten van schaarse arbeidskrachten in een regio en biedt tegelijkertijd meer ruimte en flexibiliteit voor medewerkers. Daarom zijn dergelijke initiatieven toegestaan.

Wat mag niet?

Afspraken die de positie en de mogelijkheden van werknemers in loondienst en zzp’ers beperken zijn niet toegestaan. Bijvoorbeeld als de werkgevers gezamenlijk buiten een cao om de arbeidsvoorwaarden gaan bepalen. Omdat vertegenwoordigers van de medewerkers daarbij niet aan tafel zitten leiden dat soort afspraken meestal tot slechtere voorwaarden voor zorgmedewerkers. Dat zou er zelfs toe kunnen leiden dat zij de zorgsector verlaten.

Meer informatie

Voor meer informatie: lees het nieuwsbericht van Zorgvisie, of bekijk de uitgebreide vraag- en antwoordpagina van Autoriteit Consument & Markt.