LVO Congres 2024: Tamara Pater over SWITCH for Safety

In maart 2024 staat het LVO Congres voor de deur! Een van de sprekers is Tamara Pater. Tijdens de PB-/WB-/Studentendag won ze de Young Professional Award. Ze deed dat met een presentatie over mondelinge overdracht door operatieassistenten. Tijdens het LVO Congres 2024 geeft Tamara de presentatie opnieuw onder de naam 'SWITCH for Safety'. Hieronder lees je haar eigen introductie. Zorg dat je erbij bent; meld je aan en profiteer nog van de vroegboekkorting!

Tamara Pater

SWITCH for Safety

"Wat vertel jij je collega?

Zoals uit vele onderzoeken blijkt, is de overdracht een risicovol moment voor de patiëntveiligheid. De chirurgische patiënt maakt in korte tijd meerdere overdrachten door. Steeds weer een verschuiving van de professionele verantwoordelijkheid.

De overdracht op de operatiekamer onder operatieassistenten verloopt meestal mondeling. Dit gebeurt bij pauze-aflos en dienstaflos. Bij zowel de omloop als de instrumenterende. Maar doen wij dit zo goed als dat wij zelf denken?

De overdracht standaardiseren geeft een aantoonbaar grotere patiëntveiligheid. Het leidt tot minder informatieverlies, minder miscommunicatie en zelfs tot grotere tevredenheid onder medewerkers.

Er bestaan vele methodieken om de overdracht te standaardiseren. Toch blijken deze voor operatieassistenten lastig toepasbaar. Zo ontdekten ze ook in Providence St Vincent Medical Center in Portland. Zij ontwikkelden een overdrachtstool voor overdracht binnen het operatieve proces, genaamd SWITCH.

SWITCH is een overdrachtstool geschikt voor operatieassistenten, rekening houdend met de aandachtsgebieden die voor de patiëntveiligheid binnen het operatieve proces van belang zijn. SWITCH is inmiddels ook in andere centra op effectiviteit onderzocht.
Echter kan de methodiek zijn doel alleen dienen, wanneer deze op de juiste wijze geïmplementeerd wordt op de werkvloer. En wanneer de eindgebruikers (operatieassistenten) deze met zorg toepassen.

Doe je ook mee? SWITCH for safety."

Tamara Pater

"Op mijn 13e ging ik niet bollen pellen zoals mijn leeftijdsgenootjes, maar werkte ik als afdelingsassistente in een verpleeghuis. Dat ik later voor de zorg koos, was dan ook geen verrassing. Eerst als doktersassistent, vervolgens als huidtherapeut en nu als operatieassistent. Mijn werkervaring heeft mij gebracht tot het onderwerp van mijn afstudeeronderzoek, namelijk overdrachtsmethodiek. Om precies te zijn: 'Kun je de patientveiligheid vergroten door het standaardiseren van de mondelinge overdracht'. Waarbij ik inmiddels met trots kan vertellen dat dit onderzoek bekroond is met de Van Straten Medical Young Professional Award 2023."


LVO Congres 2024

Het LVO congres 2024 vindt plaats in het prachtige Gooiland in Hilversum. Het thema is ‘Reis naar de toekomst’. Vooraanstaande zorgprofessionals vertellen over de innovaties in hun vakgebied. Ook delen zij hun visie op de Green Deal. Al met al een super inspirerend evenement dat je niet mag missen; niet alleen interessant voor operatieassistenten, maar ook voor alle andere zorgprofessionals!

Robot op poster van LVO Congres 2024

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over het LVO Congres 2024, inclusief uitgebreid programma, vind je op onze evenementenpagina.

Meld je snel aan, profiteer nog van de vroegboekkorting, en reserveer 7 en 8 maart 2023 alvast in je agenda!

 

Ja, ik meld me aan!